Liittymiskaapelin paloluokitus

Standardien tulkki

Kuva: Pentti Vänskä
Uloskäytävän kautta kulkevat kaapelit tulee ensisijaisesti koteloida EI30-rakenteella.

Tällä palstalla Sähköinfo oy:n tekninen johtaja Esa Tiainen selkiyttää ammattilaisille sähköalan määräyksiä.

Uusi audioartikkeli pienydinvoimasta

Kuuntele artikkeli

Liittymiskaapelin paloluokitus

Kysymys: Monesta suunnasta ohjeistetaan, että Fca-kaapelia (tyypillisesti ulkokaapelit) saa tuoda enintään viisi metriä rakennuksen sisäpuolelle. Onko näin? Suunnitelmissa tätä ei ole millään tavalla huomioitu.

Vastaus: Yleiset sähkönjakeluverkot eivät kuulu EU:n rakennustuoteasetuksen (Construction Product Regulation 305/2011) soveltamisalaan, eikä käytettäviä kaapeleita tarvitse luokitella standardissa SFS-EN 13501-6 määriteltyihin palokäyttäytymisen suoritustasoluokkiin. Jakeluverkosta esimerkiksi pääkeskukselle tulevan luokittelemattoman tai luokan Fca kaapelin saa sijoittaa rakennuksen sisällä omaan palo-osastoonsa esimerkiksi pääkeskustilaan. Muussa palo-osastossa luokittelemattoman tai luokan Fca kaapelin pituuden on oltava mahdollisimman lyhyt ja kuitenkin korkeintaan viisi metriä. Asiasta voidaan myös sopia erikseen asianomaisten viranomaisten kanssa.

Tietoliikennekaapeleita, jotka eivät täytä standardin SFS-EN 13501-6 mukaista luokan Eca vaatimusta mutta joissa on vain vähän palavaa materiaalia, voidaan käyttää myös tuotaessa kaapeli rakennuksen ulkopuolelta talojakamoon tai vastaavaan. Tällaisia kaapeleita ei saa viedä palo-osastosta toiseen. Aiemmassa standardissa (SFS 6000, 2022) viiden metrin rajoitus koski myös tietoliikennekaapeleita.

Uloskäytävää palvelevia laitteita syöttävät kaapelit

Kysymys: Uloskäytävissä uloskäytävää palvelevien laitteiden kaapelit ovat saaneet olla luokkaa Eca. Onko tähän tullut muutoksia? 2022 on vielä ollut rakennusvalvonnan mielestä sallittu.

Vastaus: Uloskäytäviin saa sijoittaa ilman erityistä suojausta käytössä tarpeellisia sähkölaitteita, kuten valaisimia, poistumisopasteita, pistorasioita, kytkimiä, lukitus- ja valvontajärjestelmiä ja vastaavia sekä niitä syöttäviä johtojärjestelmiä, jotka ovat asianmukaisten laitestandardien mukaan paloa jatkamattomia. Käytettävien kaapelien on oltava vähintään SFS‑EN 13501-6 mukaan määritellyn luokan Eca mukaisia.

Jos uloskäytäviin joudutaan pakottavista syistä sijoittamaan muita johtojärjestelmiä (laitteet ovat uloskäytävän ulkopuolelle, kaapelit kulkevat uloskäytävän kautta), on ne yleensä suojattava vähintään palonkestävyysluokan EI 30 mukaisella rakenteella, joka tehdään palamattomista tai lähes palamattomista rakennustarvikkeista (luokka A2-s1,d0). Tässä tapauksessa voidaan käyttää perusvaatimusten mukaisia kaapeleita.

Jos muiden johtojärjestelmien suojaaminen palonkestävällä rakenteella ei ole mahdollista korjaus-, muutos- ja laajennustöissä, voidaan rakennusvalvonta- ja paloviranomaisen suostumuksella käyttää kaapeleita, jotka täyttävät vähintään standardin SFS‑EN 13501-6 mukaan määritellyn luokan Cca-s1,d1,a2, vaatimukset.

Palonkestävän kaapelin kiinnittäminen kaapelihyllylle

Kysymys: Riittääkö palonkestävän kaapelin kiinnittämiseen kaapelihyllylle 1,5 metrin jaolla tehty porttikannakointi?

Vastaus: Palotilanteessa tapahtuva kaapelin lämpölaajeneminen on otettava huomioon. Pystyasennuksessa kaapelit kiinnitetään esimerkiksi noin 300 millimetrin välein.

Jos vaaka-asennuksessa on riski kaapelin putoamisesta asennusalustaltaan, kaapelit on kiinnitettävä putoamisen estämiseksi.

Porttikannakointi ei ole riittävä tapa, vaan tähän on käytettävä esim. kaarikiinnikkeitä tai vastaavia. Kaapelihyllyvalmistajilla voi olla lisäksi omia ohjeita.

Alumiinikaapeleiden käyttäminen aurinkosähköjärjestelmien tasasähköosassa

Kysymys: Aurinkosähköjärjestelmiä koskevan SFS 6000 osan 712 kohdan 712.521.101 mukaan standardi SFS-EN 50618 Electric cables for photovoltaic systems määrittelee aurinkosähköjärjestelmän tasasähköosassa käytettävien kaapeleiden ominaisuudet.

Standardi SFS-EN 50618 käsittelee aurinkosähköpaneelien taipuisia liitäntäjohtimia, jotka ovat materiaaliltaan kuparia.

Saako aurinkosähköjärjestelmien tasasähköosassa käyttää alumiinikaapeleita?

Vastaus: SFS 6000-7-712:2022 tai sen esikuva HD 60364-7-712:2016 eivät ota muuta kantaa alumiinikaapeleiden käyttämiseen aurinkosähköjärjestelmän tasasähköosassa kuin kysymyksessä mainitun viittauksen SFS-EN 50618 mukaisiin kuparikaapeleihin.

Tällä perusteella alumiinikaapeleiden käyttäminen aurinkosähköjärjestelmän tasasähköosassa on mahdollista ainoastaan standardipoikkeaman kautta.

Koneiden sähkölaitteistojen käyttöönotto

Kysymys: Koneiden sähkölaitteistojen osalta käyttövaiheessa puhutaan todentamisesta. Poikkeavatko nämä vaatimukset rakennusten sähköasennusten käyttöönottotarkastuksesta?

Vastaus: Koneiden sähkölaitteistoja käsittelevän standardin luvussa 18 käsitellään koneen sähkölaitteiston todentamista. Nämä vaatimukset ovat osittain samoja kuin rakennusten sähkölaitteiston käyttöönottotarkastusta koskevat vaatimukset, mutta osittain myös poikkeavia.

Koneiden sähkölaitteistojen osalta todennettavaksi voi tulla muun muassa jännitelujuus jännitekokeella sekä jäännösjännitteiden purkausajan mittaaminen. Syötön automaattisen poiskytkennän osalta vaadittavat mitatut oikosulkuvirran arvot ovat 1,5-kertaisia suojalaitteen toimintarajavirtaan verrattuna, kun rakennusten sähköasennusten osalta vastaava kerroin on 1,25. Myös eristysresistanssin osalta hyväksytään pienempiä eristysresistanssin arvoja muun muassa laahausjohtimille.

Kotelointiluokka pesuhalleissa

Kysymys: Teollisuushallissa pestään ajoneuvoja. Mikä on vaadittava kotelointiluokka sähkölaitteille?

Vastaus: Autojen pesuhallit luokitellaan märäksi tilaksi, jolloin vaadittava kotelointiluokka on vähintään IPX4 eli käytännössä vähintään IP34. Mikäli johonkin sähkölaitteeseen voi kohdistua suora vesisuihku, tulee sähkölaitteen olla suihkuvedenpitävä IPX5.

Koonnut: Esa Tiainen

Kuva: Pentti Vänskä

Juttu ilmestyy Sähkömaailma Extran numerossa 5/2024.

Uusi määrälaskentaratkaisu Admicom Quantima on julkaistu