Ledinauhojen asennustavoissa riittää vaihtoehtoja

Qatarin pääkaupunki Dohan metroasemia valaistaan näyttävillä ledinauharatkaisuilla. Kuva Iguzzini.
Qatarin pääkaupunki Dohan metroasemia valaistaan näyttävillä ledinauharatkaisuilla. Kuva Iguzzini.

Ledinauhat jättävät tilaa kekseliäisyydelle ja erilaisille asennustavoille. Sähköalan ammattilaisille asennustapojen soveltaminen voi olla kuitenkin hankalaa ja aikaa vievää. Pahimmillaan liitoksia voi joutua jopa kolvailemaan työmaalla.

Erityisesti kuluttajille myytävien ledinauhojen joukossa on kahdentyyppisiä tuotteita; on niitä standardinmukaisia ja turvallisia ledinauhoja ja sitten on jollain tavoin vähemmän turvallisia tuotteita, joita löytyy listattuna myös Tukesin markkinavalvontarekisteristä.

Myös ulkomailta tilatut tuotteet voivat olla vaarallisia, joten niiden kanssa on syytä olla tarkkana. Tarvittaessa ammattilaisten pitää osata myös kieltäytyä näiden asentamisesta. Oletetaan tässä kuitenkin, että tuotteet ovat turvallisia ja niille on löydettävissä vastuullinen markkinoillesaattaja.

Toki marketistakin ostetut led-nauhasarjan voi saada asennettua pienellä ennakkosuunnittelulla siististi vaikkapa keittiön työtasovalaisimeksi, vaikka kotikäyttöön tarkoitetuilla 12V nauhoilla ei mitään pitkiä vetoja tehdäkään. Reilu viisimetrinen nauha riittää kuitenkin moniin kohteisiin, mikäli tarvittava pistorasia vain löytyy valmiina sopivasta paikasta.

Asennuksessa kannattaa käyttää asennuslistoja, sillä ledinauhan oman liimapinnan kestävyyteen ei yleensä voi luottaa. Sitä voi kyllä käyttää apuna listan sisälle asentamisessa. Listoja on erilaisia profiileja eri käyttöön. Sähköasentajan perustaitoihin kaiketi pitäisi kuulua jiiriin sahaaminen – kouruja ja listoja on muitakin sähkötöissä sahattavaksi. Suoraa valoa tarjoavat ledinauhat toimivat usein näyttävinä katseenvangitsijoina, joten niiden asennustyön jälki kyllä huomataan.

Marketeista löytyy kuluttajatuotteita niin valkoisen valon kuin värillisen valon ledinauhojakin. Näitä voi projektissa yhdistellä niin, että valkoisella valolla valaistaan ja värivalo tuo tunnelmaa ja efektejä. Värillinen valo voi toimia joskus myös paremmin esim. yövalona yöpalan tai WC:n etsijälle.

Verkkojännitteiset ledinauhat

Ammattilaisten asennettaviksi suunnitelluilla, verkkojännitteisillä ledinauhoilla saadaan tehtyä pitkiä valoviivoja sekä näyttäviä, arkkitehtuuria korostavia kulmia ja kaarteita. Suuremmalla jännitteellä nauhoilla voidaan toteuttaa jopa 50 metrin yhtenäisiä valoviivoja. Nauhojen jatkamiseen on saatavana myös yhdysjohtoja.

Erityisesti julkisissa tiloissa asennuksessa pitää huomioida, ettei nauhoihin pääse vahingossa käsiksi, ja ettei niitä asennetta paikkoihin, missä ne voisivat vahingoittua mekaanisesti.

Verkkojännitteisiä ledinauhoja on saatavana sekä ”suorina” että nauhan taivutussäteen rajoissa sivuttain taipuvina. Myös kaareville asennuksille on saatavissa kattava määrä erilaisia asennuslistoja. Usein nauhoissa tulee jonkinlaiset kiinnikkeet mukana tai niitä voi hankkia erillisenä, mutta paras ja näyttävin lopputulos syntyy asennuslistoilla. Jos MMJ- kaapelia saa suostutella suoraksi TC-kiinnikkeillä asennettaessa, niin kyllä se ledinauhankin kanssa voi olla haastavaa.

Näyttävimmät ratkaisut syntyvät mittatilaustyönä

Keravan Asemansillan kaiteiden valaistus on toteutettu Airamin 230V Rigel II -ledinauhajärjestelmällä. Kuva Airam oy.

Suurissa kohteissa, joissa ledinauhoilla on tarkat linjaukset ja niillä korostetaan rakenteiden muotoja ja luodaan suuria ja näyttäviä rakenteeseen istutettavia valotaideteoksia, voi olla järkevää toteuttaa järjestelmillä, jotka voidaan kaikkine osineen tilata mittatilauksena.

Laadukkaiden – monilta eri valmistajilta saatavien – mittatilausjärjestelmien asennus ei vaadi kolvin kanssa säheltämistä, vaan kiinnitys- ja kytkentäosat ovat loppuun asti mietittyjä. Mittatilausjärjestelmät on mahdollista tilata valmiiksi taivuteltuna ja mitoitettuina. Tällaiset vaativat toki tarkkaa ennakkosuunnittelua eikä niitä enää työkohteessa paljoa voi muotoilla, kun ainakin asennuslistat on muotoon taivutettu.

Jenna Kauppila, teksti

Kirjoittaja on Sähköinfo oy:n tekninen asiantuntija. Artikkelin lähteenä on käytetty Airam oy:n Carola Meckelborgin, Econel oy:n Vesa Peltomaan ja iGuzzini Finland & Baltic oy:n Markku Varsilan sähköpostihaastatteluita.

Video: Ledinauhat keittiössä

Fakta: Ledinauhan valinnassa huomioitavia asioita

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!