Laillinen varkaus

Jussi Kuusela. Kuva Tuomas Sauliala.
Jussi Kuusela.

Kolumni, Amplit oy:n toimitusjohtaja Jussi Kuusela.

SM Extra audioartikkelit

Ei, kysymys ei ole verotuksesta ainakaan tällä kertaa. Tämän tarinan ydin on kuvattu seuraavassa lauseessa: ”Asian tutkinta on toistaiseksi keskeytetty. Tutkintaa jatketaan, kun edellytyksiä keskeyttämiselle ei enää ole”.

Näin vahvistaa laillisuutta valvova viranomainen varkauden laillisuuden. Jotta asianomaisen viestin vastaanottaja varmasti ymmärtäisi viestin sisällön riittävällä vakavuudella, viestiin on lätkäisty salassapitoleima, jossa kerrotaan viestin sisällön olevan salaista viisi vuotta viestin päiväyksestä eteenpäin. Päätökseen ei voi tietenkään hakea oikaisua.

Kun kyseessä on tapaus, jossa on varastettu työkaluja työmalta ja joita myydään täysin avoimesti omalla nimellä ”netissä” niin, että työkalujen valmistenumerotkin ovat tunnistettavissa ja siten oikea omistaja varmuudella tiedossa, tehty päätös tuntuu vähintäänkin oudolta, uskaltaisinpa sanoa jopa väärältä.

Toki samalla täytyy tunnustaa, että rikoslaki ei ole mikään vahvuusalueeni. Työkaluvarkaudet ovat jatkuva riesa ainakin pääkaupunkiseudun työmailla ja miksipä ei olisi, jos kiinnijäämisestä tai ainakaan vastuuseen joutumisesta ei ole pelkoa.

Varkauksista aiheutuu sekä suoraa rahallista kustannusta uusien työkalujen hankintakustannuksina että epäsuoria kustannuksia, kun töitä ei voidakaan tehdä suunnitelmien mukaan. Siitä huolimatta tämä ongelma ei tunnu olevan ongelma kenellekään muulle kuin kulloisellekin varkauden kohteeksi joutuneelle yritykselle.

Vakuutusyhtiöt ovat nostaneet omavastuurajat niin korkealle, että ongelma ei näy tilastoissa ja viranomaisilla on ilmeisesti parempaakin tekemistä. Ja näinhän varmasti onkin, resurssit ovat niukat ja niitä pitää kohdentaa, mutta kyllä tämä silti harmittaa.

Tai siis harmittaisi, jos olisi osunut omalle kohdalleni. Totean tässä varmuuden vuoksi, että kuulin tästä tapauksesta luotettavalta taholta, en kyllä muista keneltä, joten tuon salassapitoasian kanssa ei kannata vielä mobilisoida joukkoja ja onhan niitä varmasti isompiakin rikollisia kiinniotettavina.

Jussi Kuusela

Kirjoittaja on pääkaupunkiseudulla toimivan Amplit oy:n toimitusjohtaja.