Raaka-ainehinnat ovat liikkeessä

Kai Puustinen
Kai Puustinen

Sähkömaailma-lehden pääkirjoitus 2/2021.

Sähköurakoitsijapäivät 2024

Sähköalalle tärkeiden raaka-aineiden, kuten kuparin ja teräksen, hinnat ovat vuosien hiljaiselon myötä lähteneet voimakkaaseen nousuun. Rauhallisten vuosien jälkeen ilmassa on merkkejä paluusta hintavaihteluun. Tulevaisuuden näkymät ovat luonnollisesti epävarmat, mutta mahdollista on, että hinnan nousut eivät jää tähän.

Koronakuoppa pois otettuna kuparin hintakehitys on ollut viime vuonna samankaltainen kuin vuoden 2007 keväällä, jolloin tonnihinta nousi lyhyessä ajassa kuuden tuhannen dollarin tasosta kahdeksaan tuhanteen. Sen jälkeenhän finanssikriisin pyörteissä hinta putosi jopa alle kolmeen tuhanteen noustakseen kymmeneen tuhanteen dollariin, vuosituhannen toistaiseksi suurimpiin lukemiin vuonna 2011.

Siitä hinta laski tasaisesti vuosien mittaan alle viiteen tuhanteen, jonka jälkeen nousi nopeasti kuuden ja seitsemän tuhannen väliin, jonne jäi heilumaan kolmeksi vuodeksi.

Hintavaihteluissa olemme olleet kohtalaisen turvallisessa maailmassa kuluneen kolmen vuoden ajan eikä urakoitsijoiden ole tarvinnut spekuloida kaapelin hintoja normaalimittaisten projektien osalta. Nyt, hinnan noustua kahdeksan tuhannen tasolle, tilanne alkaa olla toinen, varsinkin kun useat lähteet povaavat hinnan nousulle mahdollisesti jatkoa.

Syitä on varmaan monia, mutta tiivistetysti näyttäisi olevan niin, että Kiinan markkina aloitti nousun ja Yhdysvaltojen lähitulevaisuuden toimet saattavat jatkaa nousua. Yhdysvaltojen uuden hallinnon panostukset uusiutuviin luonnonvaroihin, esimerkiksi aurinkoja tuulivoimaan, lisäävät kaapelikysyntää. Korona saattaa säädellä aikataulua, mutta selvää lienee, että ainakaan laskemaan päin kysyntä ei ole, sillä myös EU:n uudelleenrakennussuunnitelmat sisältävät osin samoja elementtejä.

Kupari ei ole ainoa raaka-aine, jonka hinta on noussut. Myös teräksen hinta on kohoamassa ja hintakehitys on vielä tuoreempi. Teräksen hinta on noussut marraskuun alusta nopealla tahdilla noin 40 prosenttia, mikä ei voi olla vaikuttamatta tuotehintoihin.

Hintaralliin kuuluu hintojen edestakainen heilunta, jonka kanssa on syytä olla tarkkana. Koronarajoitusten poistuessa emme tarvitse yhtään uutta ongelmaa yritysten talouden piristymisen esteeksi.

Kai Puustinen

Sähkömaailman päätoimittaja