Kulutuksenjousto kiinnostaa suomalaisia

Energiavirasto suosittelee välttämään tarpeetonta sähkön käyttöä kello 8-10 ja 16-20 välisinä aikoina. Jakeluyhtiö Carunan kyselyn mukaan suomalaiset suhtautuvat sähkönkulutuksen tasaamiseen erittäin myönteisesti.

Caruna toteutti syyskuussa kyselyn, jossa selvitettiin suomalaisten asenteita sähkönkulutuksesta ja energiankulutuksen tehostamisesta. Kyselyn vastaajista peräti 92 % suhtautuu myönteisesti sähkönkulutuksen tasaamiseen kysyntähuippujen ulkopuolelle. Myönteisimmin sähkönkulutuksen tasaamiseen suhtautuvat yli 65-vuotiaat. Vain kaksi prosenttia vastaajista sanoo, ettei tiedä mistä sähkönkulutuksen tasaamisessa on kyse.

– Energiakriisin näkyvyys tiedotusvälineissä on selkeästi lisännyt asiakkaiden tietoisuutta sähköpulasta ja jouston tärkeydestä sen ratkaisijana. Suomen sähköjärjestelmä on vääjäämättä kehittymässä suuntaan, jossa entistä suurempi merkitys on sillä, mihin aikaan sähköä kulutetaan, Carunan kehitysjohtaja Ville Karttunen sanoo.

Käytön johtajan ja Sähkötöiden johtajan päivät tulevat taas.

Energiaviraston mukaan monet sähkönmyyjät ovat lakanneet tarjoamasta uusia määräaikaisia sähkösopimuksia sähkömarkkinoiden epävarmuuden vuoksi. Pörssisähkön käyttäjät voivat säästää huomattavasti ajoittamalla kulutusta edullisimmille tunneille. Tuntihintoja voi seurata monien energiayhtiöiden sivuilla tai lataamalla älylaitteeseen esimerkiksi Fingridin Tuntihinta -sovelluksen.

Seuraavan päivän tuntihinnat julkaistaan edellisenä päivänä noin kello 14, mikä helpottaa esimerkiksi pyykinpesukoneen käynnistysajan suunnittelua. Esimerkiksi tänään 13.10. sähkön tuntihinta kävi kello 11.00 33,89 sentissä per kilowattitunti, mutta laski tämän jälkeen 22-26 senttiin. Tulevana yönä sähkö maksaa edullisimmillaan vain 2,17 snt/kWh.

Carunan tiedote
Energiaviraston tiedote
Vattenfallin spot-sähkön hinnan seurantasivu