Kokoaan suurempi sähköala

Juha Majamäki.
Juha Majamäki.

Kolumni, Prysmian Group Finland oy:n myyntijohtaja Juha Majamäki.

Kuluvasta vuodesta on koronaepidemian lisäksi jäänyt mieleen lämmin kesä koto-Suomessa. Maailmalta on saatu uutisia tulvista, metsäpaloista ja lämpöennätyksistä. Kaikki nämä vaikuttavat sähköalaan.

Koronaepidemia on luonut alalle lisäkysyntää kotoilun ansiosta, kun kulutustottumukset osin ”pakotettunakin” ovat muuttuneet. Tavaroiden kysyntä on suurta. Asuntokauppa käy ja remontteja tehdään. Nähtäväksi jää, palautuuko kotoilun määrä epidemiaa edeltävälle tasolle. Yhtä kaikki, lämpimät kesät ovat tulleet jäädäkseen.

Fiksu ei enää osta asuntoa, jos siinä ei ole jäähdytystä tai varmuutta, että sellaisen saa asennettua. Asumismukavuuden lisäksi ajurina on oman asunnon arvon kehitys. Sama koskee sähköauton latausmahdollisuutta. Muutama vuosi eteenpäin ja se on perusedellytys asunnon ostajalle.

 ”Päästöttömänä sähkö on ratkaisu ilmaston lämpenemisen estämiseen.”

Sähkön kulutus kasvaa, mutta päästöttömänä se on ratkaisu ilmaston lämpenemisen estämiseen. On mahdollisuus ottaa isojakin harppauksia. Esimerkiksi teollisuuskonserni SSAB AB on jo valmistanut ensimmäisen erän fossiilivapaata terästä vedyn avulla. Prosessi kuluttaa paljon sähköä. Yksistään SSAB:n Raahen tehtaan muuttaminen fossiilittomaksi pienentää koko Suomen hiilidioksidipäästöjä 7 %. Ruotsissa vaikutus on jopa 10 %. Lupaavia esimerkkejä on paljon.

Uskon, että teknologian ja vastuullisten yritysten toiminnan kautta päästöihin voidaan vaikuttaa nopeammin ja enemmän kuin yleisesti ajatellaan. Tämä kehitys ei ole sidoksissa valtioihin. Yritykset eivät tunne rajoja, kuten eivät päästötkään. Ympäristön puolesta tuloksia vaativat niin asiakkaat, sijoittajat ja rahoittajatkin. Vaatimukset ohjaavat tehokkaasti investointeja. Yksityinen raha yleensä tuppaa kohdentumaan tekoihin, joiden vaikuttavuus on suurin. Toki politiikassa pitää huolehtia, että infrastruktuuri tukee kaikkea tätä.

Tarvitaan enemmän kapasiteettia päästöttömän sähköenergian tuotantoon, siirtoon ja jakeluun. Sähköteknisten laitteiden kysyntä lisääntyy ja ne muuttuvat entistä älykkäämmiksi. Ja onhan kaikki vielä suunniteltava ja asennettava.

Voidaan perustellusti sanoa, että sähköala on kokoaan suurempi. Nykyisin meidät nähdään pelastajana, kun vielä muutama vuosi sitten sähkölämmitys oli kaiken pahan alku. Mielikuvat onneksi jäävät faktojen alle. Alamme yhteinen Hyvinvointia sähköllä -visio on päivä päivältä vahvempi.

Juha Majamäki

Kirjoittaja on Prysmian Group Finland oy:n myyntijohtaja.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!