Jussi Kuusela: Kannattavuuden parantaminen vaatii korjauksia koko prosessiin

Jussi Kuusela avasi vuoden 2021 Sähköurakoitsijapäivät Hämeenlinnan Aulangolla 25.11.
Jussi Kuusela avasi vuoden 2021 Sähköurakoitsijapäivät Hämeenlinnan Aulangolla 25.11.

Sähköistysalan suurtapahtuma Sähköurakoitsijapäivät järjestetään tänään ja huomenna Hämeenlinnan Aulangolla. Sähköseniorit aloittivat yhteisen tapaamisen jo eilen syyskokouksen ja illallisen merkeissä.

SM Extra audioartikkelit

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n puheenjohtaja, Amplit oy:n toimitusjohtaja Jussi Kuusela nosti talotekniikka-alan kannattavuuden Sähköurakoitsijapäivien avajaispuheenvuoronsa ykkösteemaksi.

– Rakentamisen prosessissa on ollut varmasti parantamista aina. Hyvän suhdanteen aikoina huonosti toimiva prosessi ei ole niin haitannut koska jaettavaa on vielä ollut riittävästi niin, että huonollakin prosessilla on yleensä tehty kohtuullista kannattavuutta. Omia prosesseja ja siten omaa kannattavuutta ollaan toki koetettu kehittää, mutta mitään varsinaista kehitystä ei kuitenkaan koko alaa katsoessaan ole juuri voinut havaita, Kuusela sanoi.

Toiminnan tehostaminen on kuitenkin välttämätöntä koko talotekniikka-alalle. Tästä syystä STUL on ollut tänä vuonna mukana rahoittamassa kahtakin tuottavuusongelman juurisyihin pureutuvaa tutkimusta.

– Taloteknisten järjestelmien rooli rakennusinvestoinnin prosessissa -tutkimuksen mukaan talotekniikkaurakoitsijat tulisi ottaa enemmän mukaan suunnittelemaan projektien aikatauluja ja painottaa hinnan sijasta laatua, osaamista ja projektin tavoitteita. Hukka LVI- ja sähkötöissä -tutkimuksen mukaan talotekniikka-asentaja käyttää työajastaan ammattialansa töihin vain 15 – 25% ammattialasta riippuen, Kuusela sanoi.

Asentajien ajankäyttöön perehtyneeseen tutkimukseen syvennytään urakoitsijapäivillä myöhemmin iltapäivällä tutkimusta johtaneen Aalto-yliopiston professori Olli Seppäsen puheenvuorossa.

Vuoden sähköurakoitsija julkistetaan tänään päivien iltajuhlassa. Huomenna perjantaina ohjelmassa on STULin liittokokous, missä saadaan jännittää liiton uuden puheenjohtajan valintaa Jussi Kuuselan sääntömääräisten puheenjohtajavuosien täyttyessä tämän vuoden lopussa.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!