Studia-messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa välivuoden jälkeen 23.–24.11. Sähköalan opiskelumahdollisuuksia esitellään sekä oppilaitosten ständeillä että sähköalan järjestöjen Näkymätön voima -osastolla.
Lähes kaikki Suomen korkeakoulut ja ammattikorkeakoulut osallistuvat tapahtumaan. Lisäksi messuille osallistuu monia aikuis- ja täydennyskoulutukseen erikoistuneita oppilaitoksia ja yrityksiä messujen jatkuva oppiminen -teemaan sopivasti.
Sähköalan järjestöjen yhteisellä Näkymätön voima -osastolla kerrotaan sähköalan monipuolisista opiskelu- ja työskentelymahdollisuuksista. Lisäksi messuvieraan pääsevät testaamaan osastolla soveltuvuuttaan erilaisiin sähköalan tehtäviin leikkimielisten testien avulla.
Päävastuu osaston pyörittämisesti on annettu kampanjan keulakasvoille eli suunnitteluinsinööri Wambui Kimotholle, sähköasentaja Henkka Lindemanille, tohtorikoulutettava Laura Remekselle ja Senior Application Engineer Kiran Santhoshille.
Tampereen (nyt jo edesmenneestä) teknillisestä yliopistosta sähkötekniikan diplomi-insinööriksi valmistuneen, 28-vuotiaan Wambui Kimothon mukaan sähkötekniikan opiskelu sopii yhtä lailla naisille kuin miehillekin.
– Tampereella oli tosi mukavaa opiskella ja tutustua samalla paikalliseen teekkarikulttuuriin. Suurin osa opiskelukavereistani oli miehiä, mutta he olivat kaikki tosi mukavia ja tarvittaessa avuliaita, mikäli minulle tuli mitään kysymyksiä mieleen opiskeluun tai suomalaisiin juttuihin liittyen.
Wambuin kiinnostus sähkötekniikan opiskeluun heräsi lukiovuosina Keniassa.
– Minulla oli todella mukava fysiikan opettaja, joka kannusti tutustumaan sähköalan mahdollisuuksiin. Ja niitähän on aivan valtavasti, jos tekniikka vain kiinnostaa. Tämän jälkeen minä päätin lähteä opiskelemaan sähköinsinööriksi Nairobiin, ja valmistuttuani tulin jatkamaan opintojani Tampereelle kansainväliseen maisteriohjelmaan. Minä pidin todella paljon sähköalan opiskelusta ja nykyisin minulla on tosi hyvä ja mielenkiintoinen työpaikka alalla, Wambui kertoo.
Metropolian formula on nyt nelivetoinen
Metropolia-ammattikorkeakoulun osastolla on esillä nyt jo oppilaitoksen tavaramerkiksi muodostunut Formula Student -sarjan sähkökilpa-auto. Metropoliassa neljättä vuotta sähkötekniikkaa opiskelevan Maxim Pujolin ja formula-teamin markkinointijoukkoihin kuuluvan Aino Sippolan mukaan autosta on kehitetty tämän ja viime vuoden aikana täysin uusi, nelivetoinen versio. Renkaisiin sijoitettujen moottoreiden ja torque vectoring -järjestelmän ansiosta jokaisen pyörän vääntömomenttia voidaan säädellä ajon aikana parhaan mahdollisen pidon ja ohjausvasteen varmistamiseksi.
– Tämä kiihtyy nollasta sataan kolmessa sekunnissa, se on ihan hyvä luku sähköautolle, Pujol ja Sippola kertovat.
Insinööriopinnot kiinnostavat nuoria
Varkaudessa Savonia-ammattikorkeakoulussa kolmatta vuotta energiatekniikkaa opiskelevan Noora Huotarin mukaan oppilaitoksen osastolla vieraili ensimmäisen messupäivän aikana runsaasti tekniikan opiskelusta kiinnostuneita nuoria.
– Monet nuoret selvästikin miettivät avoimin mielin tulevaisuuden vaihtoehtoja, mutta kun heidän kanssaan juttelee, vaikuttavat monet todella kiinnostuneilta tekniikan opiskelusta. Meillä on Varkaudessa nykyisin todella monipuolinen, pelkästään energiatekniikkaan keskittyvä kampus, missä harjoitellaan sähkön- ja lämmöntuotantoa monipuolisesti sekä teoriassa että käytännössä, Huotari kertoi.
Mikko Arvinen, teksti ja kuvat
Näkymätön voima -kampanja verkossa, Instagramissa ja TikTokissa
Metropolian Motorsport-joukkueen esittelysivu