Indeksin paluu

Kai Puustinen.
Kai Puustinen.

Jyväskylässä nähdään 7.-9.2.2024!

Talotekniikan tuotteiden hinnanmuutosten ennakointi on ollut aina vaikeaa. Kuluneen puolentoista vuoden hintojen nousun jyrkkyyttä ei varmasti ole osannut ennakoida kukaan. Tilanne on jo johtanut siihen, että monella tuotealueella ei ole esimerkiksi kuukausihintoja voimassa, vaan hinnat ovat voimassa hyvin lyhyen aikaa. Joissain tuotteissa jopa vain työpäivän ajan.

Ongelma on ollut erityisesti urakoitsijoiden harteilla. Tilaajat haluavat luonnollisesti hintoja, joiden mukaan he voivat suunnitella investointinsa tilaamisesta valmistumiseen. Tähän on perinteisesti suostuttu, ottamalla omaa riskiä tai luottamalla ennustajan vaistoon.

Nyt tilanne on kuitenkin muuttumassa. Urakoitsijat ovat saaneet niin yksityisiltä kuin julkisiltakin toimijoilta jo tarjouspyyntöjä, joissa on indeksisidonnainen hinnoitteluvaihtoehto. Kuten hyvin tiedetään, julkisessa tarjousmenettelyssä indeksisidonnaisia tarjouksia ei ole aiemmin käsitelty, sillä ne ovat julkisten toimijoiden itse asettamien tarjousehtojen vastaisia.

Syy menettelyyn on selvä. Niiden urakoitsijoiden määrä, jotka enää nykyisessä tilanteessa luottavat omaan onneensa hintojen kehityksessä, on selkeässä laskussa. Tämä taas johtaa siihen, että yrittäjät eivät kerta kaikkiaan uskalla antaa suojaamattomia tarjouksia vähänkään isompiin projekteihin, sillä niissä piilee yrityksen olemassaolon kokoinen riski.

”Yrittäjät eivät uskalla antaa suojaamattomia tarjouksia isoihin projekteihin.

Indeksisidonnaisuus on tapa jakaa riskiä, jota epävarman hintakehityksen tilanne luo. Se ei suinkaan ole mikään kaiken kattava instrumentti, mutta monessa projektissa saattaa ratkaista sen, että ylipäänsä uskalletaan lähteä liikkeelle.

Sähköurakoitsijapäivät Tampereella. Tervetuloa mukaan!

Tilastokeskuksen julkaiseman rakentamiskustannusindeksin osana rakennusteknisten töiden tarvikkeet, LVI-tarvikkeet ja sähkötarvikkeet on indeksoitu kuukausittain ja monen vuoden jälkeen tällekin indeksille on taas käyttöä.

Kai Puustinen

Sähkömaailman päätoimittaja, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n toimitusjohtaja.