HS: Työmaiden koronatoimissa vakavia puutteita

Helsingin Sanomien haastattelemien rakennustyöläisten mukaan työmaiden koronatoimissa on runsaasti puutteita. Pahimmillaan edes työmailla havaittuihin tartuntoihin ei ole reagoitu mitenkään.

SM Extra audioartikkelit

Helsingin Sanomien rakennusalan ammattilaisille lähettämän kyselyn mukaan läheskään kaikilla työmailla ei noudateta koronaohjeistuksia asianmukaisella tavalla, eikä ohjeiden noudattamista valvota. Myös sosiaalitilojen järjestelyissä ja hygieniassa on kyselyn vastaajien mukaan suuria puutteita.

Pahimmillaan koronalle altistuneet työntekijät ovat jatkaneet töitään työmailla, eikä karanteeniohjeita ole noudatettu. Koronavirus on levinnyt tänä vuonna nopeasti useilla pääkaupunkiseudun työmailla, ja monia työmaita on jouduttu myös sulkemaan. Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat perustaneet työryhmän edistääkseen rakennusalan yrityksissä tehtäviä joukkotestauksia.

Helsingin Sanomien haastattelema Vantaan tartuntataudeista vastaava lääkäri Kirsi Valtonen muistuttaa, ettei työmaille saa mennä oireisena, ja myös kaikkia lähikontakteja tulisi välttää. Rakennusliitto vaatii, että kaikki ulkomailta Suomeen saapuvat työntekijät tulisi ohjata pakollisiin koronatesteihin ennen töiden aloittamista.

Helsingin Sanomien artikkeli: Rakennustyöläiset kertovat piittaamattomuudesta ja leväperäisyydestä koronaryppäiden runtelemilla työmailla