Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne hankki metron ja raitiovaunun ajosimulaattorit

Tällä hetkellä ajoharjoitukset tapahtuvat Helsingin Vallilassa, mutta uusien tilojen rakentaminen Hakaniemeen on jo käynnistynyt.
Tällä hetkellä ajoharjoitukset tapahtuvat Helsingin Vallilassa, mutta uusien tilojen rakentaminen Hakaniemeen on jo käynnistynyt.

Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenteen hankkimat ajosimulaattorit monipuolistavat kuljettajien koulutusta. Uudistuksen toivotaan lisäävän koulutuskapasiteettia.

SM Extra audioartikkelit

Ajosimulaattorit sisältävät kouluttajan pöydän sekä neljä ohjaamoa. Ohjaamoissa on istuin, ohjauspöytä ja monitori, joka näyttää autenttista kuvaa liikenteestä. Simulaattorin avulla voidaan harjoitella normaalia ajoa, mutta myös liikenteessä esiintyviä poikkeustilanteita.

Marraskuussa saapuneet ajosimulaattorit mahdollistavat enemmän harjoittelua, minkä lisäksi toiveissa on, että koulutusta pystyttäisiin simulaattoreiden avulla nopeuttamaan ja koulutettavien määrää lisäämään.

– Uskomme, että uudet simulaattorit tuovat kiinnostusta koulutukseen hakeutumiseen, mutta ennen kaikkea tämä lisää koulutuksen tehokkuutta. Raitiovaunuja tarvitaan liikenteessä matkustajien kuljettamiseen ja tästä syystä koulutuskapasiteettimme on ollut rajallinen, kertoo Kaupunkiliikenteen liikennöintiyksikön johtaja Arttu Kuukankorpi.

Hankintakustannukset uusien laitteiden, sekä niille vaadittavien tilojen osalta ovat noin kahdessa miljoonassa eurossa. Simulaattorit valmistettiin Espanjassa ja valmistajana toimi jo ennestään tuttu Lander Simulation and Training Solutions S.A, joka on valmistanut muun muassa Helsingin metrojunat. Simulaattorit mukailevat oikeaa raitiovaunun ohjaamoa ja näkökenttään pystytään luomaan esimerkiksi vesisadetta tai jopa ostoskärryä kiskoille, jolla saadaan kehitettyä kuljettajan reagointikykyä poikkeustilanteen osuessa kohdalle. Lisäksi kojelaudan näytössä oleva kuvaruutu kertoo kuljettajalle, miten voidaan ajaa mahdollisimman energiatehokkaasti.

– Olemme uuden äärellä ja odotamme mielenkiinnolla, mitä mahdollisuuksia tämä avaa sen lisäksi mitä olemme jo suunnitelleet. Olemme itsekin tässä oppimismatkalla, toteaa Kuukankorpi.

Sampo Kivelä, teksti ja kuvat

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!