Ennakoidut rakennustyöt

Janne Tähtikunnas. Kuva Mirkku Merimaa.
Janne Tähtikunnas. Kuva Mirkku Merimaa.

Kolumni, RIL ry:n toimitusjohtaja Janne Tähtikunnas.

SM Extra audioartikkelit

Miltä tuntuisi aloittaa työt rakennushankkeessa alkuperäisen aikataulun mukaisesti ja työn suoritukseen voisi käyttää ennalta suunnitellun määrän aikaa? Mitä pidemmällä toteutusketjussa työvaihe on, sitä harvinaisempaa edellä kuvattu tilanne on.

Autoteollisuudesta lähtenyt Lean-ajattelu on muuttamassa myös rakennusalaa. Meillä Lean näkyy usein tahtituotantona, joka leviää uusissa rakennushankkeissa. Hanke jaetaan pienempiin osiin eli lohkoihin, joissa on eri työvaiheita. Työvaiheille varataan aikansa ja sitten siirrytään seuraavaan vaiheeseen.

Jos aikaisemmin on tehty esimerkiksi ensimmäisen rapun työt kolmessa viikossa, niin nyt voidaankin siirtyä kerroskohtaiseen etenemiseen tai astetta tarkempaan asuntokohtaiseen edistymiseen. Valmistuneen asunnon kohdalla seuraava työvaihe pääsee alkamaan jo siirryttäessä seuraavaan asuntoon eikä vasta koko rapun valmistuttua.

Tahtituotannolla rakentamisen läpimenoaikoja voidaan lyhentää merkittävästi. Laatu ei kuitenkaan heikkene, koska laadunvarmistus tehdään siirryttäessä tahdista seuraavaan. Yleensä laatu itse asiassa paranee ensimmäisten vaiheiden valmistuksessa tehtyjen havaintojen siirtyessä seuraavien vaiheiden, tai esimerkissä asuntojen, työssä huomioitavaksi.

Tahtituotanto vaatii luonnollisesti muutoksia toimintaan ja hyvää suunnittelua. Kaikkien hankkeessa mukana olevien tulee sitoutua toimimaan vaaditulla tavalla. Toisaalta kaikilla on sitten hyvä tilannetieto siitä, mitä työmaalla tapahtuu eri alueilla etenemisen läpinäkyvyyden parantumisen vuoksi.

”Sisävalmistustöiden läpimenoaikoja on parhaissa kohteissa saatu lyhennettyä 40 prosentilla.

Minä olisin innostunut tahtituotannosta jo aikataulun paremman pitävyyden ja työhön käytettävän ajan vakioimisen vuoksi. Se ei vielä ole tahtituotannon varsinainen houkutin. Sisävalmistustöiden läpimenoaikoja on parhaissa kohteissa saatu lyhennettyä 40 prosentilla. Ei kiirettä lisäämällä, vaan odotusajat ja ylimääräiset aikapuskurit poistamalla. Nyt pitäisi jo kaikkien olla kiinnostuneita tahtituotannosta.

Toivottavasti sinäkin pääset mukaan tahtituotantoa hyödyntävään projektiin mahdollisimman pian. Jos tahtituotanto on täysin tuntematon käsitteenä, niin nyt on viimeistään syytä ottaa asiasta tarkemmin selvää.

Janne Tähtikunnas

Kirjoittaja on RIL ry:n toimitusjohtaja

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!