Aurinkosähköpuistoon on suunnitteilla uudenlainen innovointi- ja tutkimusalusta

Suur-Savon sähkö oy rakentaa Pertunmaalle aurinkosähköpuiston, jonka yhteyteen on tavoitteena perustaa aurinkoenergian tuottamiseen, hyödyntämiseen ja varastointiin liittyvä tutkimus-, kehitys- ja innovointikeskus (TKI).

Pertunmaan Kuorttiin rakennettavassa aurinkovoimalassa on noin 28 000 paneelia, joiden huipputeho on 15 MW. Voimalan pinta-ala on noin 20 hehtaaria.

Solarigon Elosen leipomolle rakentama 1 MWp:n aurinkovoimala Jämsässä. Kuva Solarigo.
Solarigon Elosen leipomolle rakentama 1 MWp:n aurinkovoimala Jämsässä. Kuva Solarigo.

Voimalaan perustettavassa TKI-keskuksessa on tarkoitus havainnollistaa useita erilaisia teknisiä ratkaisuja aurinkosähkön tuotannon optimoimiseksi. Keskuksessa tutkitaan aurinkopaneeleiden teknisiä ominaisuuksia, sähköverkkoon liitynnän vaihtoehtoja ja erilaisia akustoratkaisuja.

Tutkimustyön tueksi paneelikenttään luodaan rajapinta jakamaan sen tuottamaa dataa myös ulkoisille sidosryhmille. Puistoa ja sen tuottamaa dataa voivat hyödyntää tutkimustyössä oppilaitokset sekä asiantuntijajärjestöt, jotta aurinkosähköalaa voidaan kehittää laajalti koko Suomessa.

Voimalan on määrä aloittaa kaupallinen tuotanto vuonna 2024. Odotettu sähkön vuosituotanto on 13 200 MWh, mikä vastaa noin 880 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

Voimalan toteuttamiselle on haettu työ- ja elinkeinoministeriön uuden energiateknologian ja suurten demonstraatiohankkeiden investointitukea. Suunnitelman mukainen toteutus edellyttää myönteistä tukipäätöstä.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!