Talotekniikka-alan suhdannekysely: Tummat pilvet pimensivät horisontin

Talotekniikka-alan suhdannekyselyn mukaan Ukrainan sota on tuonut synkkiä varjoja talotekniikka-alan tulevaisuuden odotuksiin. Uudisrakentamisen odotetaan hiipuvan ja myös korjausrakentamisen kasvuodotukset on kuopattu.

Uudisrakentamisen odotetaan laskevan voimakkaasti kaikilla osa-alueilla. Myös korjausrakentamisen odotetaan vähentyvän.
Uudisrakentamisen odotetaan laskevan voimakkaasti kaikilla osa-alueilla. Myös korjausrakentamisen odotetaan vähentyvän.

Lähes 70 % Talotekniikkaliitto ry:n suhdannekyselyn vastaajista ennakoi asuntojen uudisrakentamiseen reilua notkahdusta. Noin 60 % vastaajista uskoo myös toimisto- ja liiketilojen rakentamisen vähenevän. Syyskuun alkupuolella toteutettuun kyselyyn vastasi 248 LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n, Sähkösuunnittelijat NSS ry:n ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n jäsenyritystä.

Alan tilauskanta on hieman heikentynyt keväästä, ja seuraavan puolen vuoden aikana laskusuunnan odotetaan jatkuvan. Suurimpien toimijoiden tilauskanta on kehittynyt suotuisasti keväästä, mutta tulevan puolen vuoden aikana tilauskannan odotetaan laskevan selvästi.

Vastaajista 40 %:lla tarjouspyynnöt ovat vähentyneet, ja kasvua ennustaa vain 15 %. Täystyöllistävä tilauskanta on sähkö- ja LVI-urakoitsijoilla 4 kuukautta ja sähkösuunnittelijoilla 6 kuukautta.

– Saldoluvuilla mitattuna ollaan lähes Euroopan velkakriisin tasoisissa tunnelmissa. Sodan vaikutukset vahvistavat tuotannon laskuodotuksia, joita osattiin jo odottaa lupakehityksen perusteella erityisesti asuntotuotannossa. Isoimmat toimijat näkevät tämän kehityksen kaikkein voimakkaimmin, Talotekniikkaliiton toimitusjohtaja Kai Puustinen sanoo liiton tiedotteessa.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!