Ajatuksia strategiastamme

Marko Utriainen. Kuva Mikko Käkelä.
Marko Utriainen, Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry.

Sähkömaailma-lehden pääkirjoitus, heinä-elokuu 2024.

SM Extra audioartikkelit

STULin hallituksen strategiapäivät pidettiin toukokuun lopulla kesäisessä kotikaupungissani Porvoossa. Hallituksessamme on edustettuna hyvä kattaus Suomen sähköurakoitsijoita niin pienistä kuin isoistakin yrityksistä eri puolilta maatamme. Keskityimme pohdinnoissamme siihen, miten meneillään oleva energiamurros muuttaa urakoitsijoiden työtä ja miten STUL järjestönä voi vahvemmin toimia vastuullisena ja arvoa tuottavana kanssakulkijana jäsentemme arjessa.

Jäsenemme odottavat järjestöltämme ennen kaikkea jokapäiväisen elämän helpottamista. Käytännössä se tarkoittaa kasvollista palvelua ja neuvontaa työn arjessa esiintyvissä laki- ja työsuhdeasioissa sekä vaativissa teknisissä ja standardointiin liittyvissä kysymyksissä.

Parempaa palveluiden mutkattomuutta odotetaan myös digitaalisten palvelujemme osalta, käytännössä siis verkkosivujemme ja -kauppamme käyttöliittymän sujuvoittamista. Vahvoja odotuksia liittyy näkyvämpään rooliimme alan vastuullisena vaikuttajana ja puolestapuhujana. Myös urakoitsijoiden aseman vahvistaminen sopimusasioissa koetaan kriittiseksi.


”Jäsentemme ääni ja osallistaminen ovat strategiaprosessimme keskiössä.

Jäsentemme ääni ja osallistaminen ovat strategiaprosessimme keskiössä, eivätkä vain kerran vuodessa strategiapäivillä, vaan joka päivä osana toimintaamme. Sanotaan, että kulttuuri syö strategian aamupalaksi. Ratkaisevaa on, millä tasolla arvomme, asenteemme ja käytäntömme konkreettisesti näyttäytyvät ‒ toisin sanoen, miten organisaationa elämme edellä mainittuja asioita todeksi.

STUL on jäsenilleen palveluorganisaatio. Jokapäiväinen elämän helpottaminen on käytännössä vuorovaikuttamista, kuuntelemista ja neuvontaa – äärimmillään myös olkapään tarjoamista eri tilanteissa. Luottamus ja avoimuus luovat kulttuuriimme perustan, jossa vuorovaikutus ja yhteistyö voivat kukoistaa. Uskon vahvasti, että omistautunut henkilöstö hohkaa luotettavuutta ja tekemisen meininkiä. Tähän haluamme työyhteisössämme panostaa.

Robert A. Burgelmania lainatakseni: ”Strategia on ajattelua, joka ohjaa tekemistä niin, että tuloksena on onnistuminen”. Jatkamme siis keskeytyksettä strategiamme ja kulttuurimme kehittämistä, jotta olisimme entistä halutumpi kumppani jäsenillemme ja sellaiseksi pyrkiville. Miksi? No siksi, että menestyvät sähköistäjät mahdollistavat meille maailman vastuullisimman maan, josta viime kerralla kirjoitin.

Marko Utriainen

Kirjoittaja on Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry:n toimitusjohtaja.