Lähes 60 prosenttia pk-yrityksistä kertoo yrittäjägallupissa, että maksuaikalakia ei ole noudatettu. Suurten yritysten lisäksi myös valtio- ja kuntaomisteiset yhtiöt pitkittävät maksuaikoja yli lain salliman rajan.
”Maan tapa on, että suuryritys vain yksipuolisesti ilmoittaa pienyrittäjän saavan rahansa myöhemmin. Hallitus voisi halutessaan parantaa yrittäjien asemaa muuttamalla maksuehtolakia”, Suomen yrittäjät ry:n lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen sanoo.
”Erityisesti isot firmat pitävät pieniä pankkeinaan rikkomalla maksuehtolakia”, Toivonen kertoo.
Maaliskuussa tehdyn yrittäjägallupin vastaajista 57 prosenttia kertoo, että käytössä olevista yli 30 päivän maksuajoista ei ole sovittu yrityksen kanssa lain edellyttämällä tavalla.
Erityisesti liikekumppanin pitkistä maksuajoista kärsivät taloudellisesti teollisuus ja rakentaminen.
Yrittäjät esittää, että hallitus ryhtyy toimiin pienyrittäjien aseman parantamiseksi.
”Hallituksen tulisi tuoda esitys maksuehtolain muuttamisesta, jotta pienyritysten maksukyky saataisiin turvattua. Yleinen trendi on, että maksuaikoja pidennetään – osa lain mukaisesti ja osa lain vastaisesti. Myös lyhyemmät maksuaikojen viivästykset voivat aiheuttaa yrityksille ongelmia, koska palkat, verot ja muut kulut juoksevat”, Toivonen sanoo.
Yritysten edustajista noin kolmannes kertoo, että heidän maksuaikojaan on pidennetty kuluneen kahden vuoden aikana. Yleisimmin maksuaikojaan ovat pidentäneet suuret yksityiset yritykset. Kyselyn mukaan myös pienet yritykset ovat pidentäneet omia maksuaikojaan aikaisempaa useammin.
Pienten ja keskisuurten yritysten näkemyksiä selvittävään yrittäjägallupiin vastasi maaliskuussa 1 128 pk-yritysten edustajaa.
Suomen yrittäjät on jo pitkään tarjonnut lain rikkomisen estämiseksi ratkaisuja. Järjestö esittää, että tulee asettaa viranomainen valvomaan maksuehtolain noudattamista. Samaan mieltä on myös yli puolet pk-yrityksistä.