Vastuullinen edunvalvoja

Marko Utriainen. Kuva Mikko Käkelä.
Marko Utriainen, Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry.

Sähkömaailma-lehden pääkirjoitus, toukokuu 2024.

Alkuvuoden työmarkkinakiistat ovat herättäneet hämmennystä monissa meissä. Ammattiliitot ovat käyttäneet järeitä, monien mielestä jopa vastuuttomia, keinoja ajaakseen etujansa. Epävakaan maailmanmarkkinan vallitessa, on mielestäni kohtuutonta pysäyttää toimintaa pienessä ja vientiriippuvaisessa maassamme. Moni vastuullinen työnantaja on ajautunut tahtomattaan vaikeuksiin, ja ihan syyttä.

Kiivaiden sapeleiden kolistelujen kautta saavutettu tulos jättää aina arpensa. Voi vain kuvitella, miten monessa työpaikassa on pohdittu lakkojen vaikutusta oman työpaikan menestymiseen ja me-henkeen. Kaikkien ei ole helppo, eikä tarvitsekaan ymmärtää, miksi kollega poliittisella lakkoilullaan on osaltaan heikentämässä firman kilpailukykyä. Tiedetään, että jotkut ovat jopa olleet ammattiliiton linjauksia vastaan, tai jopa eronneet siitä em. ristiriitaisuuksien vuoksi.

”Keskiviikosta 24.4. lähtien olemme Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry.

Ehkäpä osaltaan edellä mainituista syistä mielikuva ”liitto”-sanasta on melko latautunut. STULin jäsenhankinnassa joudumme usein selventämään, ettei nimemme ”liitto”-sana tarkoita työmarkkinatoimintaa. Olemme puhtaasti elinkeinopoliittinen (EPO) työnantajajärjestö, joka vaikuttaa vastuullisesti sähkö- ja teleurakoitsijoiden hyväksi.

STUL elää ajassa ja vaikuttaa hartiavoimin, ja ennen kaikkea positiivisin ottein, sähköistysalan puolesta. Emme kolistele sapeleita, vaan rakennamme yhdessä parempaa tulevaisuutta. Kaikille meille. Uskomme vuoropuhelun ja yhteistyön voimaan. Puhumme mieluummin vastuullisesta edunvalvonnasta ja vaikuttamisesta, kuin pelkästään edunvalvonnasta. Yhteinen etu voittaa aina oman.

Huomasitko otsikon alla olevan nimimuutoksen? Jos liittokokous niin päättää, keskiviikosta 24.4. lähtien olemme Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry. Korostaen vahvaa yhtenäistä joukkoamme, jäsenistöämme, jota tarvitaan tehdessä maailmasta vihreämmän, energiatehokkaamman ja mukavamman. Ällään emme lyhenteessämme koskeneet. STUL on tunnettu lyhenne ja vahva brändi, johon on luotettu jo yli 90 vuotta.

Marko Utriainen

Kirjoittaja on Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry:n toimitusjohtaja.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!