Vaarallisettuotteet.fi-sivusto esittelee vaarallisia tuotteita

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on julkaissut Vaarallisettuotteet.fi-sivuston, josta kuluttajat ja ammattilaiset saavat tietoa vaarallisista tai vaatimusten vastaisista tuotteista.

SM Extra audioartikkelit

Uudella sivustolla julkaistaan sekä viranomaisten että yritysten itsensä markkinoilta poistamia tai poistettaviksi tarkoitettuja tuotteita. Sivusto korvaa Tukesin nykyisen markkinavalvontarekisterin (marek.tukes.fi) ja sinne tulee myös muiden viranomaisten julkaisemia ilmoituksia.

Vaarallisettuotteet.fi-sivustolta löytyvät kuluttaja- ja ammattilaiskäyttöön tarkoitetut tuotteet, jotka ovat osoittautuneet viranomaisen valvonnassa vaarallisiksi tai ne eivät täytä lain vaatimuksia. Sivustolla on myös tuotteita, jotka yritys on oma-aloitteisesti vetänyt takaisin tai poistanut markkinoilta.

Tuotteista kerrotaan perustietojen lisäksi siinä oleva puute, tuotteen aiheuttama riski ja toimintaohjeet kuluttajalle. Tuotekuvista oikean tuotteen tunnistaminen on helppoa. Sivustoa voi käyttää suomeksi ja ruotsiksi.

– Palvelu on rakennettu niin, että sitä on kaikkien helppo käyttää tietokoneella, tabletilla ja älypuhelimella, Tukesin projektipäällikkö Jukka Eklund kertoo.

– Tuotteiden hakeminen on vaivatonta joko hakutoiminnon avulla tai selailemalla. Tuotteita voi myös listata esimerkiksi ajan tai riskin mukaan.

Tässä vaiheessa sivustolla ilmoittavat viranomaiset ovat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Säteilyturvakeskus (STUK), Suomen ympäristökeskus (SYKE) ja Sosiaali- ja terveysministeriö (STM).

Tiedon jakaminen yhdistetysti yhden kanavan kautta auttaa kuluttajia tiedon löytämisessä. On myös julkisen hallinnon strategian ja päämäärien mukaista, että viranomaiset kehittävät yhdessä ja tuovat useiden viranomaisten päätökset samaan palveluun.

– Toivomme, että kuluttajat ja yritykset hyödyntävät sivustolla olevaa tietoa ja että myöhemmin palveluun liittyy mukaan lisää viranomaisia, Eklund sanoo.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!