Uusi teknologia tuo immersiivisen tilaäänen kaikkien ulottuville

Immersiivisen tilaäänen innovaatio pohjaa Aalto-yliopiston Akustiikan laboratoriossa tehtävään tutkimukseen. Kuva: Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto.
Immersiivisen tilaäänen innovaatio pohjaa Aalto-yliopiston Akustiikan laboratoriossa tehtävään tutkimukseen. Kuva: Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto.

Tutkijat ovat kehittäneet ainutlaatuisen äänentallennusteknologian, joka mahdollistaa immersiivisen äänimaailman tallentamisen tavallisilla mikrofoneilla ja edullisella lisälaitteella.

Äly on valttia valaistuksessa audioartikkeli

Tilaääni on äänentoistotekniikka, jossa yksittäiset äänet sijoittuvat tarkasti eri kohtiin ympäristöä. Toisin kuin perinteinen surround-ääni, tilaääni luo immersiivisen kokemuksen, jossa ääni ympäröi kuuntelijan ja tuntuu tulevan luonnollisista paikoista – aivan kuten tosielämässä. Tämä tekee esimerkiksi elokuvien, pelien ja musiikin kuuntelusta todentuntuisempaa, kuin olisi itse tapahtumien keskellä.

”Tilaäänen tallentaminen on tähän asti vaatinut useita kalliita mikrofoneja ja monimutkaista jälkikäsittelyä. Se nostaa kustannuksia ja myös rajoittaa teknologian käyttöä”, Aalto-yliopiston tutkijatohtori Raimundo Gonzalez sanoo.

Aalto-yliopiston Artemis-tutkimusryhmän kehittämä ratkaisu sen sijaan mahdollistaa tilaäänen luomisen helposti jo olemassa olevilla mikrofoneilla ja niihin kytkettävällä edullisella lisälaitteella. Akustiikan laboratorion tutkimukseen perustuva laite muodostaa mikrofoneista ryhmän, joka kykenee tallentamaan korkealaatuista tilaääntä. Teknologia myös mukautuu helposti erilaisiin laitteisiin, kuten älypuhelimiin, tabletteihin ja kameroihin.

Uusi innovaatio odottaa parhaillaan patenttia. Kolmihenkinen Artemis-tiimi tähtää sen kaupallistamiseen, ja etsii rahoitusta kehitystyön jatkamiseksi sekä uusien asiakkaiden tavoittamiseksi.

Ratkaisulla on laajat sovellusmahdollisuudet: se avaa uusia ulottuvuuksia esimerkiksi elokuvien, pelien ja musiikin sisällöntuotannolle. Lisäksi se parantaa äänen ja viestinnän laatua virtuaalikokouksissa ja -todellisuudessa.

”Uskomme vahvasti, että teknologiamme voi mullistaa sekä viestintää että mediasisältöjen luomista. Ääni on keskeinen osa ihmisten tapaa kommunikoida toistensa kanssa, ja tallennusratkaisumme voi tehdä siitä entistä henkilökohtaisempaa ja vaikuttavampaa”, Gonzalez toteaa.

Sähköturvallisuuspäiväkiertue 2025