Lakimuutos mahdollistaa aurinkoenergian hyödyntämisen taloyhtiöissä

Tammikuun alussa tuli voimaan asetus, jonka ansiosta taloyhtiön yhteisillä aurinkopaneeleilla tuotettua aurinkosähköä saa jakaa nyt asukkaiden käyttöön.

SM Extra audioartikkelit

Uuden asetuksen myötä taloyhtiön yhteisillä paneeleilla tuotettua aurinkoenergiaa voi jatkossa jakaa asukkaiden käyttöön. Tämä mahdollistaa isompien aurinkovoimaloiden perustamisen katoille. Aiemmin aurinkopaneeleilla tuotettua sähköä pystyi lähinnä käyttämään taloyhtiön yhteisten laitteiden kuten hissien, valaistuksen tai kiukaan tarpeisiin, mistä johtuen taloyhtiöiden tarpeisiin asennettiin pieniä ja tehoonsa nähden kalliita paneelijärjestelmiä. Myöskään ylimääräisen sähkön myyminen yhtiöille ei ole ollut taloudellisesti kannattavaa.

Asukkaat voivat nyt saada taloyhtiön tuottamaa aurinkosähköä käyttöönsä, mikä mahdollistaa suurempien järjestelmien asennuksen. Asukkaille jyvitetty aurinkoenergia vähentää ostoenergian käyttöä ja alentaa sähkölaskua uuden hyvityslaskentamallin avulla. Hyvitys tehdään tunnin mittausjaksojen perusteella. Näin sähkön pientuotannon arvon saa hyödynnettyä täysin.

– Taloyhtiöiden kannalta tämä on iso muutos parempaan. Kun myös asukkaat voivat käyttää aurinkosähköä kodeissaan, katolle voi asentaa isomman ja yksikkökustannuksiltaan edullisemman aurinkovoimalan. Tämä tekee paneelien hankinnasta entistä kannattavampaa, kertoo BMI Suomen aurinkokattoasiantuntija Teemu Talvia.

Lohjan Asuntomessujen rakennustapaohjeisiin on kirjattu ensimmäistä kertaa suositus uusiutuvan aurinkoenergian hyödyntämisestä kaikilla tonteilla. Lähes joka toiseen taloon on asennettu aurinkopaneelit.

Lisää lakimuutoksesta Suomen Lähienergialiiton sivuilta

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!