Utajärveläiselle suolle rakennetaan 80 MW:n aurinkopuisto

Skarta Energy rakentaa 80 MW:n aurinkopuiston yli 100 hehtaarin kokoiselle, aikaisemmin turvesuona käytetylle Utajärven Tunturisuolle.

SM Extra audioartikkelit

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Skarta Energy Oy:n hankeyhtiölle, Utajärven Solarpark Oy:lle, 13,3 miljoonaa euroa investointitukea aurinkosähkövoimalaitoksen rakentamiseen Utajärvelle käytöstä poistetulle turvesuoalueelle.

Hankkeen ensimmäisen vaiheen kokonaisinvestointi on 73,7 miljoonaa euroa. Investointiin sisältyy myös 5 MW:n sähkövarasto, jonka tarkoituksena on tasapainottaa puiston tuotannon vaihteluita. Alueelle kaavaillaan myös vedyn tuotantoasemaa.

Puiston rakennusaikainen työllisyysvaikutus on noin 100 henkilötyövuotta. Valmistuttuaan voimala tulee työllistämään noin 5 henkilöä. Skarta Energyn toimitusjohtaja Kari Tuomisen mukaan rakentamisen on määrä alkaa tulevana kesänä. Tavoitteena on, että puiston energiantuotanto saataisiin käynnistettyä jo vuoden 2024 aikana.

– Saimme syyskuussa rakentamiselle tarvittavat luvat, ja nyt vain noin viisi kuukautta luvan saannista meillä on investointitukipäätös. Tämä tuki mahdollistaa ensimmäisen vaiheen käynnistämisen ja toimii erinomaisena lähtölaukauksena Skarta Energyn mittavalle aurinkovoiman rakentamiselle, Tuominen kertoo yrityksen tiedotteessa.