Tukes poisti markkinoilta viime vuonna 118 vaarallista sähkölaitetta

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) määräsi viime vuonna yrityksiä poistamaan markkinoilta yhteensä 118 vaarallista sähkölaitetta. Eniten puutteita oli latureissa, muuntajissa ja erilaisissa led-valaisimissa.

Tukes testautti viime vuonna 346 sähkölaitetta ja testausten perusteella yhteensä 118 sähkölaitetta poistettiin markkinoilta. Näistä vakavimmin vaaralliset 15 kerättiin takaisin käyttäjiltä. Vuonna 2019 näitä takaisinvetoja oli 19 ja sitä edellisenä vuonna 46.

Latureita, muuntajia ja led-valaisimia on vuodesta toiseen vaarallisimpien tuotteiden listalla, mikä Tukesin mukaan osoittaa, etteivät niiden valmistajat ja maahantuojat aina varmista riittävän huolellisesti laitteiden turvallisuutta.

Käytön johtajan ja Sähkötöiden johtajan päivät tulevat taas.

Tukes valvoo markkinoilla olevia sähkölaitteita sekä kivijalkakaupoissa että verkkokaupoissa. Tukesin tarkastajat tekivät vuoden 2020 aikana valvontaa yli 1200:an sähkölaitteita myyvään liikkeeseen.

– Kuluttajat ostavat entistä enemmän sähkölaitteita Suomen ja EU:n ulkopuolella sijaitsevista verkkokaupoista. Näihin verkkokauppoihin ei suomalaisten tai eurooppalaisten viranomaisten toimivalta ulotu. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että EU:n ulkopuolelta tuotteita ostava kuluttaja joutuu itse vastaamaan seurauksista, jos tuote osoittautuu vaaralliseksi tai aiheuttaa vahinkoa, Tukesin ylitarkastaja Seppo Niemi kertoo.

Vastuu sähkölaitteiden turvallisuudesta on maahantuojalla, valmistajalla ja myyjällä. Viranomainen ei tarkasta sähkölaitteita ennakkoon, kuten usein luullaan.

Tukesin myyntikielto kahdelle sähkökaapelille

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on antanut myyntikiellot kahdelle vaatimustenvastaiselle sähkökaapelille. Tukesin SGS Fimko oy:llä teettämässä testissä Tele-Fonika Kablen Flameblocker EXQ Light EVO 5G 1,5 500V -kaapelin ja TTkabelim valmistaman EXQ-Light Pro -kaapelin palokäyttäytymisessä paljastui puutteita. Myös tuotteiden CE-merkinnöissä ja suoritustasomerkinnöissä oli puutteita. Tukesin Tele-Fonikan kaapelille asettama myyntikielto koskee vain kaapelin 2.2.2020 valmistettua erää.

Kyseisiä kaapeleita Suomen markkinoille tuovat jakelijat ovat poistaneet tuotteet myynnistä ja valmistajat ovat ilmoittaneet, että vaatimustenvastaisuudet koskevat vain kyseistä valmistuserää.

Tukesin markkinavalvontatiedote

Tukesin kaapelitiedote