Tiina: Tyttöjen ilta

Valmistauduttiin tyttöjen kanssa joululounaskauteen ja piipahdettiin isolle kirkolle parantamaan maailmaa ja syömään hyvin. Hyvin syötiinkin, valintahan oli Vinkkelin neljän ruokalajin illallismenu tai siitä taisi tulla kuuden vai oliko se seitsemän lajin illallismenu asiaan kuuluvine ruokajuomineen.

Omistaja pani parastaan ja muisteli Topin mökillä olevassa työhuone–verstas–pubissa, Liitonmiehen Kuolinmökiksi ristimässä ”juhlatilassa” viettämiään iltoja ja makseli siellä saamaansa kestitystä takaisin.

Yksi yrittäjänaisistamme oli ollut näkymätöntä työttömyyttä käsittelevässä seminaarissa ja pisteli ulkomuistista lukuja kehään. Hän kertoi, että työikäisiä on 3,2 miljoonaa, joista töissä muisteli olevan 2,3 miljoonaa ja työttömiä 270 000. Kun luvuista poistetaan vielä kaikenlaiset eläkeläiset, täysipäiväiset opiskelijat ja varusmiehet, jäljelle jää vielä noin 170 000, jotka eivät ole jostain syystä työmarkkinoiden käytettävissä.

Hirmuisia lukuja ja kovia kustannuksia työvoimapulasta kärsivälle yhteiskunnalle, sillä pelkät työttömyysturvan ja työvoimapalveluiden kustannukset ovat 5 – 6 miljardia euroa vuodessa ja päälle vielä toimeentulo- ja asumistuet, reilu miljardi.

Verotuloja ja työttömyysvakuutusmaksujakin jää luennoitsijan mukaan näiltä saamatta reilu miljardi euroa. Yhteisenä mielipiteenä lausuttiin, että Suomen kaltaisessakaan hyvinvointivaltiossa ei voi pitää omana valintanaan sitä, eleleekö työkykyisenä ennemmin toimeentulotuilla kuin hakee töitä.

Tosin työn teon pitää kyllä olla kannattavaa, eikä asiaa pidä hoitaa tempputyöllistämisellä niin kuin aiemmin tehtiin. Työllisyysastehan nousi kohisten, mutta tehdyt työtuntimäärät kovin vähän.

Työllisiksi tilastoissa lasketaan kaikki, jotka tekevät töitä säännöllisesti vähintään yhden tunnin viikossa eli ovat ”valetyöllisiä”.

Tyttöjen kanssa kirjoitettiin lautasliinaan – toki ravintoloitsijan luvalla tietenkin – julkilausuma, jossa hallitusta vaaditaan kohdistamaan työllistämistoimet suurimpiin kaupunkeihin. Siellähän on väkilukuun nähden eniten työttömiä. Lisäksi vaaditaan lopettamaan pakollinen työhakemusten teettäminen.

Niistä on vain turhaa riesaa yrityksille, varsinkin kun työttömyyden alkuvaiheessa on helppo työllistyä muutenkin. Lisäksi vaadittiin perusturva tehtäväksi vastikkeelliseksi, esimerkiksi vaihtamalla tilille tuleva suora raha yhteiskunnan järjestämään asumiseen ja ruokailuun.

Terveisin Tiina

Äiti ja yrittäjä.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!