Tiina: Paranneltu keksintö

Se alkoi sellaisena keskittyneenä hiljaisuutena ja pienenä otsakurttuisuutena. Ylimääräinen tepastelu tuli mukaan niin, että yhtäkkiä saatettiin pompata sohvalta ja hyvin määrätietoisin askelin suunnattiin johonkin osaan taloa. Sähkömittaria käytiin tarkkailemassa ja sellaiset itsekseen puhelut, kuten ”jaahas” tai ”no niinpä tietenkin” ja ”aivan, aivan” täydensivät taudin kuvaa. Ihan tavalliset keksintöoireet siis.

SM Extra audioartikkelit

Yhtenä sunnuntaiaamuna, kun herra oli noussut poikkeukselliseen aikaan ja ilman aamukahvia siirtynyt autotalliin puuhastelemaan, en pystynyt enää pidättelemään uteliaisuuttani ja kahvit keitettyäni siirryin kupillinen mukanani talliin ja tarjosin isännälle aamukahvia. Samalla kirosin itseäni, kun oli pakko lausua ne sanat, jotka oli pakko sanoa: – No mitäs nyt on rakenteilla?

Tuttu virne nousi Topin naamalle, kun hän kahvista kiitettyään suoristi selkänsä. En osaa ihan tarkasti kaikkia yksityiskohtia toistaa, mutta perusidea oli kyllä selkeä. Iltapäivälehdessä oli ollut juttu siitä, miten parilla kympillä sai sellaisen releen asennettua sähkökaappiin, että se tunnisti halvan sähkön.

AMK-insinööri oli kuulemma koodaillut jo ohjelmat eri kohteita varten ja isännän puheiden mukaan iltapäivälehdessä esitelty yksinkertainen järjestelmä oli aivan alkeellinen verrattuna meidän yrityksemme keksinnön älykkyyteen.
Perusteellisen esitelmän jälkeen kysyin, eikö tällaisia järjestelmiä myydä jo useammankin valmistajan toimesta, onhan meillä ihan oma tuotteistuskin, jota asentajat yhä useammin käyvät asentamassa, varsinkin niihin taloihin, joihin on tullut sähköauto ja aurinkopaneelit.

Ei ollut kuulemma samasta kyse. Yrityksen tiloissa on jopa laskuri, jolla on suoraan nähty säästö vuorokaudessa verrattuna siihen, mitä lasku olisi aikaisemman normikäytön osalta. Ja nyt juuri, tänä sunnuntaiaamuna, keksijä oli asentamassa moista laskuria myös meille, jotta pääsisi sitten kerskailemaan kavereille Nesteen kahvilassa säästämillään euroilla.

Koska en oikein ymmärtänyt, niin oli pakko kysyä ja tunsin itseni jo tyhmäksikin etukäteen. Selvitettävä kuitenkin oli ja kysyinkin Ajatusten Ääniseltä, että ymmärrän toki tämän yrityksen tiloissa, joissa on pörssisähkö, mutta miten tämä ajoitustoiminto oikein meillä kotona auttaa, kun minun sopimaani kiinteähintaista sopimusta on vielä melkein vuosi jäljellä?

Hetken hiljaisuuden jälkeen on ollut taas kotona normaali meininki.

Tiina