Älykäs energiavarasto ohjaa kiinteistön kulutusta

Cactoksen Oskari Jaakkolan ja Veli-Erkki Ruotsalainen mukaan yhtiön energiavarastojen kysyntä ylittää tällä hetkellä selvästi yrityksen toimituskyvyn. Itse varasto (kuvassa taustalla) on rakennettu huomiota herättämättömään metallikaappiin.
Cactoksen Oskari Jaakkolan ja Veli-Erkki Ruotsalainen mukaan yhtiön energiavarastojen kysyntä ylittää tällä hetkellä selvästi yrityksen toimituskyvyn. Itse varasto (kuvassa taustalla) on rakennettu huomiota herättämättömään metallikaappiin.

Reilu vuosi sitten perustettu muhoslainen startup-yritys Cactos oy sai energianhallintaratkaisunsa valmiiksi juuri oikeaan aikaan sähkömarkkinoiden myllerryksen keskelle.

Cactos oy:n kehittämä energian varastointi- ja hallintaratkaisu osaa osallistua automaattisesti sähkön kysyntäjoustomarkkinoille ja ohjata kiinteistön energiankulutusta kiinteistön kulutusprofiilin sekä Cactoksen pilvipalvelusta saatavan, esimerkiksi säätietoihin ja sähkön spot-hintaan perustuvan ohjausdatan mukaan.

Lisäksi järjestelmä osaa erottaa kiinteistön aurinkopaneelit sähkökatkojen aikana verkosta automaattisesti, joten aurinkosähkön tuotto kiinteistölle on mahdollista myös sähkökatkojen aikana. Järjestelmän luvataan reagoivan sähköjen katkeamiseen 200 millisekunnissa, mikä riittää useimpien laitteiden päällä pitämiseen. Bonuksena järjestelmä voidaan ohjelmoida myös sähköautojen latauspisteiden ohjaukseen.

Cactoksen perusjärjestelmässä, Cactos Onessa, käytetään 1 500 kilon painoista, suuren jääkaappipakastimen kokoista, sadan kilowattitunnin akustoa. Yhdellä akustolla kiinteistöä voidaan syöttää 50 kilowatin teholla.

Akkuvuokrausta avaimet käteen -palveluna

Cactos tarjoaa energianhallintajärjestelmäänsä avaimet käteen -palveluna pääasiassa yrityksille. Ensimmäinen yrityksen toimittama energiavarasto otettiin käyttöön elokuun alussa.

– Ensimmäinen laitteemme otettiin käyttöön elokuun ensimmäisenä päivänä. Kuukauden aikana laite tuotti asiakkaalle kuukausihintansa nelinkertaisesti takaisin. Elokuu oli poikkeuksellisen hullu kuukausi sähkömarkkinoilla, yrityksen toimitusjohtaja Oskari Jaakkola kertoo.

Hän perusti yrityksen yhdessä Cactoksen operatiivisena johtajana toimivan Veli-Erkki Ruotsalaisen kanssa. Oulun yliopistosta diplomi-insinööriksi valmistuneen Ruotsalaisen mukaan yritys päätyi Muhokselle, reilut 30 kilometrin päähään Oulusta, kunnasta löytyneiden tuotantotilojen perässä. Tehtaan laajentaminen on kuitenkin ajankohtaista jo nyt, sillä energiakriisin vauhdittaman kysynnän takia energiavarastojen tämänhetkisen tuotantokapasiteetin rajat ovat tulleet jo vastaan.

Tuotannon kasvattamissuunnitelmat edellyttävät myös uutta henkilökuntaa. Vuoden lopussa yritys työllisti 11 henkilöä.

– Kysyntä on poikkeuksellisen vahvaa, sillä energiavarastojärjestelmä tarjoaa yrityksille ratkaisun sähkömarkkinan suurien hinnanvaihtelujen tuomien riskien hallintaan, Jaakkola kertoo.

Tuotannon laajentaminen on mahdollista suomalaisen, muun muassa startup-yritysten rahoitukseen erikoistuneen Superhero Capitalin rahoituksella. Cactos on käyttänyt energiavarastoissaan tähän saakka Norjasta tuotuja, käytettyjä Tesla-sähköautojen akkuja, mutta jatkossa näiden lisäksi tuotannossa tullaan käyttämään myös uusia lithium-rautafosfaattiakkuja. Nämä on ovat sähköautojen akkuja painavampia mutta edullisempia. Sähkövarastossa akkujen lisäpaino ei ole merkittävä ongelma.

Varasto pitää hissin liikkeellä ja valot päällä

Helsingin kaupungin vuokra-asuntoyhtiö Heka sai joulukuussa Cactoksen akkuvaraston ja energianhallintaratkaisun Pohjois-Helsingin Pukinmäessä sijaitsevaan Eskolantie 4:n kiinteistöön.

Sähkökatkotilanteessa huoneistojen sähköt ja taloyhtiön sauna sammuvat, mutta ilmanvaihto, kaukolämmön kiertovesipumppu ja rappukäytävien ja pihan perusvalaistus toimivat ja myös hissi liikkuu myös sähkökatkojen aikana. Pukinmäessä akkujen virta riittää näin reiluksi kymmeneksi tunniksi.

Lisäksi järjestelmä optimoi kiinteistön katolle asennettujen aurinkopaneelien tuotannon hyödyntämistä.


Mikko Arvinen, teksti ja kuva

STUL: Sähkön käyttöä pitää säädellä

Sähköurakoitsijapäivät 2024