Tarjouslaskentatyökalut urakoitsijan avuksi

Pakettirekisterissä on noin 6 000 sähkönumeronimikettä.
Pakettirekisterissä on noin 6 000 sähkönumeronimikettä.

Sähköinfon ylläpitämän tarjouslaskennan pakettirekisteri -tietokannan avulla tarjouslaskijat saavat nopeasti käyttöönsä ajankohtaiset tuote- ja työtietokannat, jotka sisältävät voimassa olevat sähköistysalan urakkahinnoittelun mukaiset asennustyöt sekä niissä tarvittavat päätuotteet ja pientarvikkeet.

Jos tarjousten kustannusten määrittäminen on vain yksittäisen henkilön varassa, on liiketoiminnan riskinä hintojen ja katetuoton raju vaihtelu, mikä lisää helposti yrityksen taloudellista epävarmuutta. Vaativammat tarjouspyynnöt voivat jäädä näin ollen usein puolivalmiina työpöydälle, jolloin liiketoiminnan kasvumahdollisuudet heikentyvät.

”Sähköurakointiliikkeen yksi tärkeimmistä menestystekijöistä on tehokas tarjouslaskenta.

Sähköurakointiliikkeen yksi tärkeimmistä menestystekijöistä on epäilemättä tehokas tarjouslaskenta, joka tuottaa riittävän nopeasti oikein hinnoiteltuja ja laskettuja tarjouksia. Tarjouslaskentatyökalujen, kuten tietokantojen ja tarjouslaskentaohjelmasovellusten avulla yritys voi kehittää ja jalostaa omat laskentamallinsa, joita toistetaan jokaisen tarjouksen laadinnassa.

Tuhansia nimikkeitä

Tarjouslaskennan työkaluiksi Sähköinfo tarjoaa avuksi jatkuvasti päivittyvän ja monipuolistuvan tietokannan, tarjouslaskennan pakettirekisterin, johon sisältyy tällä hetkellä lähes 32 000 erilaista pakettirakennetta ja noin 6 000 Sähköteknisen Kaupan Liiton (STK) ylläpitämää sähkönumeronimikettä.

Määrää voi vertailla tavanomaisen asuintaloon, joissa tyypillisesti tarvitaan noin 100 – 200 sähkönumeronimikettä. Yksittäinen pakettirakenne koostuu päätuotteesta, aputuotteista, pientarvikkeista sekä voimassa olevasta sähköistysalan urakkahinnoittelun mukaisesta, yksikkökohtaisesta asennustyön hinnasta.

Työkaluihin kuuluvat myös syöttösivut sekä tuotevastaavuudet, joista syöttösivut mahdollistavat laskemisen ilman tuotekoodien tai hakunimien muistamista. Tuotevastaavuuksien avulla on mahdollista muokata jo laskettujen tarjousten sisältöä ja esimerkiksi vertailla tarjouksen kokonaishintaa eri tuoteratkaisuilla.

Valmiit paketit nopeuttavat laskentaa

Valmiiden pakettikokonaisuuksien ei ole tarkoitus olla laskennan ”ainut ja oikea totuus” vaan tarkoitus on tarjota mahdollisimman laaja ja kattava apuväline omien yrityskohtaisten, kokemukseen perustuvien hinnoittelurakenteiden tueksi.

Yritys, joka on keskittynyt esimerkiksi koulukiinteistöjen rakentamiseen, tarvitsee siihen luonnollisesti erilaisia tuotteita kuin toinen yritys, joka keskittyy vaikkapa teollisuuden tuotantolaitteiden sähköistämiseen.

Sähköinfo- tietokanta toimii lähtökohtana tarjousten kustannusten määrittämisessä sekä tukee yrityksen tarjouslaskennan systemaattista kehittämistä. Ohjelmien avulla tietokantaan voidaan rakentaa, muuttaa tai kopioida valmiiden pakettien sisältöjä tarjouskohtaisesti.

Pakettien tuoteryhmien otsikot noudattavat STK:n harmonisoimia yleisnimiä.
Pakettien tuoteryhmien otsikot noudattavat STK:n harmonisoimia yleisnimiä.

Valmiita syöttösivuja voidaan myös muokata tai tehdä kokonaan uusia. Tietokanta on mahdollista ottaa käyttöön lähes kaikkien markkinoilla olevien toiminnanohjausjärjestelmiä ja massoitteluohjelmistoja markkinoivien ohjelmistotalojen kanssa.

Myös mahdollisiin muutos- ja lisätöihin tarjouspyynnöissä pyydetään useimmiten paljon valmiita yksikköhintoja, joiden kohdekohtainen laskeminen on aina työlästä. Hinnoittelun apuna voidaan käyttää STUL:n julkaisemaa Sähköurakan yksikkökustannukset -kirjaa tai sähköistä yksikkökustannusten laskentaohjelmaa. Molemmat työkalut ovat laajasti käytössä sekä tilaaja-, suunnittelu- että rakennuttajatahoilla. Kirjan ja ohjelman hintatiedot perustuvat suurimpien tukkureiden keskimääräisiin ostoehtoihin ja hinnastoihin.

Työn hinnoittelu perustuu Sähkötekniset työnantajat STTA ry:n ja Sähköalojen ammattiliitto ry:n työehtosopimuksen mukaiseen urakkahinnoitteluun.

Pakettirekisteriä hyödyntävät ohjelmistot ja ohjelmistotoimittajat

Adminet, Admicom Finland oy
Ecom oy
Evelia oy
Broker, Mercus Software oy
Xpaja, Pajadata oy
Visma Sofware oy
JCAD, Quanttos Oy
Cadmatic Electrical, Cadmatic oy

Tutustu maksutta

Pakettirekisterin tietokannan sisältöjä voi selailla maksutta osoitteessa pakettitulkki.sahkoinfo.fi. Päivitysten sisältökuvaukset julkaistaan Sähköinfon Severi-palvelun ajankohtaista-palstalla.

Käyttäjät voivat myös suoraan kommentoida ja esittää ylläpidolle toiveita rekisterin sisällön kehittämiseen kommentointi-työkalulla: pakettitulkki.sahkoinfo.fi/kommentit.

Antti Kivioja, teksti

Kirjoittaja on Sähköinfo oy:n tuotepäällikkö.