Taloyhtiöiden korjaaminen on kasvun kynnyksellä

Taloyhtiöiden korjausrakentamisen laskusuhdanne näyttää tulleen käännepisteeseen, josta korjausrakentaminen voi ponnistaa uuteen nousuun.

Uusi audioartikkeli pienydinvoimasta

Kiinteistöliiton syksyn Korjausrakentamisbarometrin mukaan korjaushankkeiden putkessa olevien taloyhtiöiden määrä on edellisvuoden kaltainen vuonna 2024. Vastaushetkellä 35 prosentilla taloyhtiöitä oli hanke menossa tai hanke oli juuri päättynyt.

Korjausrakentamisbarometri tavoitti 4 074 vastaajaa, joista 3 833 oli asunto-osakeyhtiöiden hallituksen edustajia, 241 isännöitsijää tai muita taloyhtiöiden edustajia. Kysely toteutettiin nettikyselynä 26.9. – 13.10.

Aiempaa paremmat odotukset tulevasta vuodesta

Barometrin tulosten perusteella taloyhtiöiden korjaukset voivat yltää lähelle edellisvuoden tasoa vuonna 2024. Arvio on nyt syksyllä hieman keväistä parempi. Barometrissä laskettava vastausvuoden Ilmapuntarin saldolukema nousi nollaan kevään pienestä miinuksesta.

Pääkaupunkiseudulla sekä Pohjois- ja Länsi-Suomessa saldoluvut olivat lievästi plussan puolella, mutta Itä-Suomessa ja pk-seudun ulkopuolisessa Etelä-Suomessa pysyttiin edelleen miinusmerkkisissä lukemissa. Koko Suomessa sekä aiempaa suuremmasta että pienemmästä korjausrakentamisen määrästä raportoi molempia 29 prosenttia kyselyn vastaajista.

Vuodelle 2025 vastaajista 28 prosenttia odottaa tässä vaiheessa kasvavaa korjaamista, kun supistumista odottavia oli 29 prosenttia, jolloin saldolukema on -1. Ensi vuoden saldoluvut ovat hieman plussan puolella pääkaupunkiseudulla ja Pohjois-Suomessa.

”Korkojen tuntuva lasku ja rakennuskustannusten hienoinen lasku sekä korjauspalveluiden parantunut saatavuus tukevat korjausrakentamisen kasvuodotuksia. Sen sijaan Suomen talouden tahmea kehitys, työmarkkinoiden heikko kehitys ja yleinen epävarmuus hillitsevät korjausrakentamisenkin kasvun käynnistymistä”, Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero arvioi barometrin tuloksia. 

Putkistokorjaukset paalupaikalla korjauksissa

Kerrostaloissa hankkeiden kärjessä ovat tänä vuonna tukevasti vesi- ja viemärijärjestelmät, joita ilmoitti miltei 10 prosenttia kaikista vastaajista tälle vuodelle. Seuraavaksi yleisimpiä hankkeita olivat vesikaton, julkisivujen ja lämmitysjärjestelmään kohdistuneet hankkeet.

”Sähköautojen latauspisteet ovat yleisin kerros- ja rivitaloyhtiön ylläpito- tai korjaushanke.

Myös rivitaloissa putkistot nousivat kärkeen tämän vuoden korjauksissa. Näitä korjauksia ilmoitti runsaat kahdeksan prosenttia kaikista vastaajista. Vesikaton, piharakenteiden ja salaojien sekä julkisivujen hankkeita oli miltei yhtä paljon. Sähköauton latausjärjestelmien hankkeita ilmoitti 6,5 prosenttia vastaajista.

Taloyhtiöt ovat barometrin tulosten perusteella saaneet tarjouksia edelleen hieman aiempaa paremmin. Tilanne kuitenkin vaihtelee selvästi hankkeesta ja paikkakunnasta toiseen.

Sähköautojen lataushankkeita on tulossa edelleen paljon

Sähköautojen latauspisteet ovat alkavallakin viisivuotiskaudella selkeästi yleisin kerrostaloyhtiön ylläpito- tai korjaushanke, noin 32 prosentin osuudella kaikista vastaajista. Osuus on edelleen hivenen pienentynyt, sillä hankkeita on ollut paljon jo monta vuotta taloyhtiöissä.

Seuraavaksi yleisimpiä hankkeita kerrostaloissa ovat vesikaton ja julkisivujen hankkeet, joita on listoilla miltei joka viidennellä yhtiöllä. Myös lukitusjärjestelmien uudistaminen ja putkistokorjaukset ovat erittäin yleisiä, noin joka kuudennen kerrostaloyhtiön merkatessa tämän rakennusosan lähivuosien hankkeekseen.

Rivitaloyhtiöissäkin sähköautojen latauspaikat ovat edelleen kärjessä, 31 prosentin osuudella kaikista vastaajista. Joka neljäs vastaaja ilmoitti hanketarpeita ikkunoihin ja ulko-oviin. Vesikattoa, putkistoja sekä piharakenteita ja salaojia koskevia hankkeita ilmoitti olevan lähivuosina noin joka viides rivitaloyhtiö.

Uusi määrälaskentaratkaisu Admicom Quantima on julkaistu