Talotekniikka-alan suhdannekysely ennakoi laskua

Talotekniikka-alan suhdannekyselyssä asuntotuotannon laskua ennakoi lähes 90 prosenttia vastaajista.

Talotekniikka-alan yritysten tilauskanta on heikentynyt keväästä 2023, eikä sen ennakoida paranevan lähikuukausina. Peräti 60 prosenttia Talotekniikkaliiton suhdannekyselyn vastaajista ennakoi laskun jatkuvan kevättä 2024 kohden.

Pelastusta uudisrakentamisen näkymiin ei ole luvassa toimisto- ja liiketilarakentamisestakaan; sen vähenemistä ennakoi vastaajista reilut 70 prosenttia. Himmeä toivonpilkahdus nähdään teollisuus- ja julkisessa rakentamisessa.

Asunnoissa muhii valtava korjausvelka ja suuri energiatehokkuuden parantamispotentiaali. Talotekniikkaa uudistavia saneerausurakoita ei kuitenkaan saada ilmiselvästä tarpeesta huolimatta käyntiin taloyhtiöiden rahoitusvaikeuksien takia.

– Korjauslainojen saaminen on vakuuksien riittämättömyyden takia vaikeutunut. Valtion takaus taloyhtiöiden lainoille olisi yksi konkreettinen keino auttaa koko rakentamisalaa matalasuhdanteen yli, Talotekniikkaliiton varatoimitusjohtaja ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STULin toimitusjohtaja Marko Utriainen sanoo.

Talotekniikkaliiton syyskuun alkupuolella toteuttamaan suhdannekyselyyn vastasi 237 LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU:n, Sähkösuunnittelijat NSS:n ja STULin jäsenyritystä. STULin hallituksen puheenjohtajan, LSK Electricsin liiketoimintajohtaja Jarmo Töyräksen mukaan kyselyn avoimista vastauksista on aistittavissa myös uskoa tulevaan.

– Vihreän siirtymän ja etenkin uusiutuvan energian sekä liikenteen sähköistymisen myötä aukeaa uusia mahdollisuuksia, jotka pitää tässä tilanteessa osata hyödyntää, Töyräs sanoo Talotekniikkaliiton suhdannetiedotteessa.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!