Talotekniikan viime vuosi jäi miinukselle

LVI-tukkutilastojen mukaan vuosi 2023 alkoi mukavasti, mutta suhdanne kääntyi jo toisella kvartaalilla negatiiviseksi.

SM Extra audioartikkelit

Talotekninen teollisuus ja kauppa ry:n (Talteka) kokoamien tukkutilastojen perusteella kumulatiivisesti viime vuoden saldo oli noin yhdeksän prosenttia miinuksella. Toisaalta Taltekan mukaan on huomattava, että vuoden 2023 luvut vertautuvat edellisen vuoden koviin prosenttilukuihin, eikä niitä pidä tarkastella irrallaan näistä.

Rakentamisen sektorilla viime vuosi oli vaikea, eikä uusi alkuvuosikaan hyvältä näytä. Vaikeinta on ollut omistusasuntojen uudisrakentamisessa, mutta muussa rakentamisessa on saattanut mennä ihan kohtuullisestikin.

Talotekniikka tulee syklin loppupäässä ja alkaneen vuoden alkupuoliskolla valmistuu vielä suuri määrä uusia rakennuksia. Uudet asuntoaloitukset ovat jo pidempään olleet kuitenkin vähissä, joten vaarana on hiljaisempi jakso myös talotekniikkaan, mikä tosin painottuu eri lailla eri segmenteissä ja alueellisestikin.

Taltekan mukaan tärkeätä olisi saada korjausrakentamiseen vauhtia. Rakennuskannassa on patoutunutta korjaamisen tarvetta ja uudistettu rakennusten energiatehokkuusdirektiivi tuo energiakorjauksiin lisäpainetta.

– Uskonkin, että muutaman vuoden päässä häämöttää korjaamisen buumi, järjestön toimitusjohtaja Ilkka Salo toteaa.

Myös uudisrakentaminen todennäköisesti virkoaa taas ensi vuoden puolella.