Suomi saavuttaa tänä vuonna tuhannen tuulivoimalan rajapyykin

Vuonna 2025 tuulivoima tulee kattamaan yli neljänneksen Suomessa kulutetusta sähköstä.

Tuulivoimala Lappeenrannassa. Kuva Alli Mäkinen.
Tuulivoimala Lappeenrannassa. Kuva Alli Mäkinen.

Tuulivoima kattoi alle prosentin Suomessa kulutetusta sähköstä vain alle kymmenen vuotta sitten, nyt noin 10 prosenttia ja jo vuonna 2025 ainakin 27 prosenttia. Tänä vuonna saavutetaan tuhannen voimalan ja 5 000:n megawatin rajapyykit, mutta Suomen tuulivoimayhdistyksen mukaan vielä on kasvunvaraa.

– Saksa ja Suomi ovat maa-alaltaan varsin samankokoisia maita. Saksalaisia on yli 80 miljoonaa ja tuulivoimaloitakin kolmisenkymmentätuhatta. Asukastiheyttä ja tuulivoimaloiden määrää tarkastellen meillä Suomessa on olemassa valtava tuulivoiman kasvupotentiaali, kun mukaan lisätään vielä hyödynnettävät merialueet. Saksa rakentaa yhä lisää maatuulivuomaa – viime vuonna toiseksi eniten Euroopassa, yhdistyksen operatiivinen johtaja Heidi Paalatie sanoo.

Suomessa investoidaan vuosien 2022 – 2025 aikana yli kuusi miljardia euroa tuulivoimaan. Summa on samaa suuruusluokkaa kuin kaikki Suomen teollisuuden kiinteät investoinnit yhteensä vuonna 2021.

Nyt rakennettavalla tuulivoimalla tuetaan Suomen kulkua kohti sähköomavaraisuutta, joka luo myös turvallisuutta. Puhdasta ja edullista sähköä tarvitaan kasvavat määrät, sillä liikenne, teollisuus ja lämmitys alkavat tulevaisuudessa nojautua yhä enemmän sähköön ja sähköllä valmistettaviin synteettisiin polttoaineisiin. Tuulivoima nähdään myös vetyratkaisuiden mahdollistajana puhtautensa ja edullisuutensa vuoksi.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!