Suomen ja Ruotsin välisen sähkönsiirtoyhteyden rakentaminen alkaa

Fingrid oyj ja Ruotsin kantaverkkoyhtiö Svenska kraftnät AB valmistelevat yhdessä uutta sähkönsiirtoyhteyttä Suomen ja Ruotsin välille.

Aurora Lineksi nimetyn 380 kilometriä pitkän voimajohdon ja hankekokonaisuuteen kuuluvien sähköasemien rakentaminen alkaa tänä vuonna Suomessa.

400 kilovoltin vaihtosähköyhteys Aurora Line rakennetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisen vaiheen rakentaminen alkaa syksyllä, jolloin rakennetaan voimajohdon Suomen puoleinen osuus Muhokselta Keminmaahan.

Ensimmäisen vaiheen allekirjoitettujen urakoiden kokonaisarvo on 50 miljoonaa euroa ja niiden on määrä valmistua vuoden 2024 lopulla.

– Fingridin vuosikymmenen tärkein siirtoyhteysprojekti lähtee nyt pitkän työn tuloksena toteutukseen ja kokonaisuudessaan valmista on vuoden 2025 lopulla, Fingridin omaisuuden hallinnan johtaja Timo Kiiveri kertoo.

Valmistuessaan Muhokselta Pohjois-Ruotsin Messaureen ulottuva Aurora Line lisää siirtokapasiteettia Suomesta Ruotsiin noin 900 ja Ruotsista Suomeen noin 800 megawattia.

Suomen puolen investointikustannukset ovat 85 miljoonaa euroa. Yhteishankkeen rakennusvaiheen kokonaiskustannukset ovat 254 miljoonaa euroa. Euroopan unioni myönsi tammikuussa 2022 Aurora Linen rakentamiseen 127 miljoonan euron tuen Verkkojen Eurooppa -rahoitusvälineestä.

Syksyn Onnimarkkinat ovat alkaneet!