STUL ja STTA kannustavat jäsenyrityksiään kesätyöntekijöiden palkkaukseen

Sähkötekniset työnantajat STTA ry ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry kannustavat jäsenyrityksiään tarjoamaan kesätyöpaikkoja niin peruskoululaisille kuin sähköalaa jo opiskeleville nuorille.

SM Extra audioartikkelit

STTA:n toimitusjohtaja Esa Larsénin ja STULin viestintäjohtaja Paula Ihamäen mukaan nuorten palkkaaminen on tärkeää koko alan työvoimatarpeesta huolehtimiseksi. Ilman yritysten tarjoamia harjoittelupaikkoja käytännön osaamista on vaikeaa päästä kehittämään.

– Kesätyö sähköistys- ja sähköasennusalalla on mahdollisuus niin alalle tulevalle nuorelle kuin kesätyöpaikan tarjoavalle yrityksellekin. Tarttukaa tilaisuuteen, Larsén kannustaaa.

– Monet yritykset ovat juuri kesätyöpaikan tarjoamisen kautta saaneet sittemmin palvelukseensa tutun, yrityksen toimintakulttuurin jo hyvin tuntevan työntekijän, Ihamäki jatkaa.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton tunti- ja kesätyöntekijät, Metropolia-ammattikorkeakoulussa sähkö- ja energiatekniikkaa opiskelevat Ville Alakärppä ja Sampo Kivelä pääsivät tutustumaan helmikuun hiihtolomaviikollaan ”muihin johdon määräämiin työtehtäviin” Espoon Sähkötalon pintaremonttityömaalla.

Nuorten kesätyöllistymismahdollisuuksien edistämiseksi sähköistys- ja sähköasennusalan työehtosopimuksen neuvotteluosapuolet (STTA, Palvelualojen työnantajat ja Sähköliitto) ovat sopineet, että yritykset voivat palkata 1.5.-31.8.2023 välillä kesätöihin alle 25-vuotiaita opiskelijoita, vaikka yrityksissä olisi käynnissä esimerkiksi lomautuksia.

Sopimuksen mukaan myös alle 25-vuotiaiden, sähköalan perustutkintoon ammatillisessa oppilaitoksessa tai ammattikorkeakoulussa opiskelevien nuorten palkkauksessa tulee noudattaa työehtosopimuksen vaatimuksia paitsi palkan, myös muiden etujen ja korvausten osalta.

Järjestöt ovat solmineet myös 14–17-vuotiaita koululaisia koskevan ”Tutustu työelämään ja tienaa 2023”-sopimuksen. Kahden viikon työharjoittelumahdollisuutta voi tarjota nuorille kesä-, heinä- tai elokuussa. Kesätyöntekijöiden palkkausta koskevat sopimusasiakirjat on koottu STTA:n sivuille.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!