Sähköautojen latauslaitteiden myynti kasvoi neljänneksellä

Kiinteistöihin asennettavia sähköautojen latauslaitteita myytiin viime vuonna 40 134, mikä on 25,4 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021.

Sähköteknisen kaupan liiton (STK) tuoreen tilaston mukaan myydyissä latauslaitteissa on latauspisteitä eli pistokepaikkoja yhteensä 55 198 autolle.

Myynnistä hidaslatauslaitteita oli 13 973, jossa on 23,7 prosenttia kasvua verrattuna edellisvuoden myyntiin. Hidaslatauslaite ottaa virran tavallisesta kotitalouspistorasiasta tai voimavirtapistorasiasta. Lataus on hidasta, koska latausvirta on rajattu tyypillisesti kahdeksaan ampeeriin mahdollistaen vain alle 2 kW lataustehon.

Peruslatauslaitteiden vuosimyynti kasvoi 26,4 prosenttia 26 161 laitteeseen. Niistä tehokkaimpien 22 kW peruslatauslaitteiden myynti kasvoi jopa 55,6 prosenttia.

– Laitteiden vaatimien komponenttien saatavuus on valmistajien arvioiden mukaan normaalilla tasolla. Sen sijaan sähköurakoitsijat ovat olleet varsin kuormitettuja, sillä heitä tarvitaan varsinaisen latauslaitteen asennuksen lisäksi jo alkukartoitukseen, mahdollisiin sähkökeskuksen muutoksiin sekä kaapelointiin, STK:n toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen kuvailee.

Vuosi 2022 edusti reipasta myynnin kasvua aina kolmanteen vuosineljännekseen asti. Neljäs jäi myynniltään viime vuoden tasolle 8 899 laitteeseen. Tämä viittaa siihen, että taloyhtiöt lykkäsivät latauspisteprojektejaan talouden yleisen epävarmuuden ja energian hintojen nousun vuoksi.

Tilastoissa näkyy kaikesta huolimatta tarve ratkaista autojen lataus, mutta tehdä se pienemmin kustannuksin. Siitä kertoo pistorasialiitännäisten hidaslatauslaitteiden myynti, joka osoitti vuoden viimeiselläkin neljänneksellä 4,7 prosentin kasvua.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!