Rakentamisen hyyde näkyi sähköteknisessä kaupassa

Sähköteknisten tuotteiden myynnin kasvu hyytyi loppuvuodesta 2023 ja laski koko vuoden myynnin 5,4 prosenttia pienemmäksi kuin edellisvuonna.

SM Extra audioartikkelit

Kiitos vielä alkuvuonna rivakasti sujuneen myynnin, vuoden 2023 yhteenlaskettu tukkumyynnin arvo oli 1 275 miljoonaa euroa. Se on kautta aikain toiseksi paras vuosimyynti Sähköteknisen kaupan liitto ry:n (STK) tilastoissa.

– Rakennusalan hiljeneminen näkyi lopulta myös sähköteknisten tuotteiden myynnissä, sanoo Mika Höijer, STK:n hallituksen puheenjohtaja ja Sonepar Suomi oy:n toimitusjohtaja.

– Tässä tilanteessa Suomen hallitukselta tarvitaan toimia rakentamisen elvyttämiseksi, sillä sen vaikutukset yltävät pitkälle arvoketjussa ja sen työllisyydellä on merkitystä koko kansantaloudelle. On samalla selvää, että maamme yleistä kilpailukykyä ja tuottavuutta pitää parantaa, ettemme jää muusta maailmasta jälkeen, hän toteaa.

Tuoteryhmistä positiivisina erottuvat tässä alavireiseksi painuneessa vuoden 2023 myyntitilastossa valaisimet (+0,7 %) ja ohjaus- ja säätökojeet (+4,0 %) sekä sähkölaitostarvikkeet (+4,1 %).

– Nämä ovat keskeisiä tuoteryhmiä energiatehokkuuden kannalta eivätkä ne ole merkityksettömiä tilastossammekaan, STK:n toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen kertoo.

Valaisimet ovat kaapeleiden jälkeen toiseksi suurin tuoteryhmä, ja niiden osuus myynnistä on noin 17 prosenttia. Sähkölaitostarvikkeet on tilaston kolmanneksi suurin noin 11 prosentin myyntiosuudellaan.

– Päätelmiä tehtäessä pitää muistaa, että koko uusiutuvan energian rakentamisvauhti ei vaikuta tilastoihimme, koska suurhankkeiden kaikkia tavarantoimituksia ei tehdä sähkötukkuliikkeiden kautta, Muhonen muistuttaa.