Pakettiautojen sähköistyminen on lähtenyt ripeään kasvuun

Sähköpakettiautojen osuus ensirekisteröinneistä kasvoi viime vuonna hieman yli 14 prosenttiin, sillä sähköpakettiautoja ensirekisteröitiin noin 1 600. Vuonna 2022 osuus oli noin kuusi prosenttia, eli hieman alle 700 autoa.

SM Extra audioartikkelit

– Pakettiautokannan sähköistymisen ennakoidaan lähivuosina nopeutuvan, sillä mallivalikoimaan on tulossa uusia aiempaa pidemmän toimintamatkan sähköpakettiautoja. Vuonna 2022 käynnistynyt sähköpakettiautojen hankintatuki on nopeuttanut merkittävästi sähköistymistä. Autoalan arvion mukaan sähköautojen osuus pakettiautojen rekisteröinneistä kasvaa lähivuosina jo noin 25 prosenttiin, toimitusjohtaja Tero Lausala Autoalan keskusliitosta kertoo.

Myös sähkökuorma-autojen rekisteröintien määrä on lähtenyt kasvuun – vuonna 2023 rekisteröitiin 38 sähkökuorma-autoa, kun vielä edellisvuonna määrä oli 14. Sähkökäyttöisten kuorma-autojen yleistymistä hidastaa dieselkuorma-autoihin verrattuna moninkertainen hankintahinta ja julkisen latausverkoston kehittymättömyys.

– Kuorma- ja pakettiautojen käyttövoimamurroksen nopeuttamiseksi hankintakannustetta tulisi jatkaa lähivuosien ajan. Kannusteet nopeuttavat tiekuljetusten siirtymää biokaasuun ja sähköön, toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä sanoo.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!