Microsoftin Espoon datakeskus liitetään kaukolämpöverkkoon

Espoon datakeskus sijoittuu Högnäsin Hepokorpeen Kehä III:n ja Bodominjärven väliselle pelto- ja metsäalueelle. Havainnekuva Ramboll.
Espoon datakeskus sijoittuu Högnäsin Hepokorpeen Kehä III:n ja Bodominjärven väliselle pelto- ja metsäalueelle. Havainnekuva Ramboll.

Microsoft ja Fortum ovat sopineet Microsoftin Espoon Hepokorvenkallioon ja Kirkkonummen Kolabackeniin rakennettavien datakeskusten liittämisestä alueen kaukolämpöverkkoon.

SM Extra audioartikkelit

Fortum kierrättää Nuuksion kansallispuiston eteläpuolelle ja Espoon ja Kirkkonummen rajan tuntumaan rakennettavien datakeskusten palvelimien jäähdytyksestä syntyvän hukkalämmön kaukolämmöksi. Yritysten mukaan kyseessä on maailman suurin datakeskusten hukkalämmön talteenottoprojekti ja Suomen historian suurimpia yksittäisiä ICT-investointeja.

Valmistuessaan datakeskusten hukkalämpö tulee kattamaan noin 40 prosenttia Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen noin 250 000 kaukolämpöasiakkaan lämmöntarpeesta.

Datakeskusten tarvitsema sähkö tullaan syöttämään suoraan Fingridin Espoon muuntoasemalta rakennettavilla 400 kV maakaapeleilla. Espoon muuntoasemalta Kolabackeniin vedettävän kaapelireitin pituus on noin 8,5 kilometriä. Kaapeloinnissa käytettävien kaapelien halkaisija on 12,5 senttiä. Kaapelireitti valmistuu vuoden 2024 loppuun mennessä.

Uusi datakeskusalue liittyy osaksi Microsoftin maailmanlaajuista pilvi-infrastruktuuria, johon kuuluu yli 60 datakeskusaluetta.

Fortumin tiedote

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!