Messut valottivat muutosvirtoja 

Verkosto 2025_kuva_Mia_Surakka
Tampereella pidetyt energia- ja tietoverkkoalan messut generoi keskusteluja tekoälystä ja turvallisuudesta. Esimerkiksi Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll keskittyi luennossaan ajankohtaiseen kyberturvallisuuteen. Kuva: Mia Surakka.

Verkosto-messujen anti oli pyörryttävä, ja paikalla saattoi aistia kootusti, minkä laatuisen murroksen keskellä ala parhaillaan elää. 

Äly on valttia valaistuksessa audioartikkeli

Kehitys kulkee kohti sähköverkon älykkäämpää ja ekologisempaa sähkönsiirtoa. Näin koneälyn mahdollisuudet sekä kiristyvät turva- ja ekomääräykset kohosivat 22. – 23.1. pidettyjen Tampereen Verkosto-messujen ykköskeskusteluteemaksi.

Hajautettu tuotanto, uusiutuvat energialähteet ja digitaalinen kaksonen kiinnostivat. Mutta ekologiselta puolelta erottui suuri ympäristökysymys: useilla osastoilla esillä näkyi kysymys SF6-kaasusta, jota koskevilla määräyksillä on suora vaikutus esimerkiksi verkonhaltijoihin, infrastruktuuriin ja teollisuuden sähköistymiseen.

Muutoksen vaikutukset ulottuvat käytännössä koko sähköalan läpi. Vakiintuneet sähkölaitteistojen valmistajat ovat kehittäneet uusia ratkaisuja korvaamaan SF6-eristeiset GIS-kojeistot.

Schneider Electricin mukaan hajautettu tuotanto, uusiutuvat energialähteet ja SF6-kaasun kieltäminen asettavat verkoille ja laitteistoille uudenlaisia haasteita. Samalla digitalisaatio avaa ovet, älykkäille ratkaisuille, jotka parantavat verkon luotettavuutta, tehokkuutta ja joustavuutta.

”SF6:n kieltäminen asettaa verkolle ja laitteistoille uudenlaisia haasteita.

”Nyt todella avautuu uusia mahdollisuuksia verkon ohjaukselle ja valvonnalle”, Schneider Electricin myyntipäällikkö Konsta Leino sanoi.

SF6-kielto työllistää

Rikkiheksafluoridin, SF6, käytöstä irtautuminen maksaa laitteistokehittäjille ja teollisten tuotantolinjojensa uusijoille miljardi-investointeja kautta Euroopan.

Positiiviselta puolelta löytyy tietoa ilmaston tilasta: on arvioitu, että SF6-kaasu vastaa jopa 0,2 prosenttia kaikesta ilmaston lämpenemisestä. Tämä kaasu on ollut laajasti käytössä sähköverkon kojeistoissa suur- ja keskijännitteillä. Eristysominaisuuksineen SF6-kaasu on mahdollistanut laitteiden kompaktin koon.

Verkostomessuilla esimerkiksi Siemens Energyn myyntipäällikkö Marko Ruotsalainen esitteli 110 voltin sähköasemalaitteistoa, jossa SF6 pystyttiin korvaamaan puhtaalla ilmalla laitteistokoon siitä juuri kärsimättä.

Siemens Energyn messuosastolla todettiin, että ei ole liioiteltua sanoa, että kehitystyö SF6-kaasun korvaamiseksi on haastanut sähköalan insinööritaidon maailmanlaajuisesti.

Keskusteluissa todettiin, että raja-ajankohdat – tammikuu 2026 keskijännitteellä ja tammikuu 2028 suurjännitteellä – voivat tuntua vielä kaukaisilta, mutta ne tulevat vastaan yllättävän nopeasti.

SF6:n kieltäminen asettaa verkolle ja laitteistoille uudenlaisia haasteita. Osaltaan uudet digiratkaisut, muun muassa LPIT-sensorit, korvaavat fyysistä rautaa ja niiden vanhenevia teknologioita. Siten sähköasemalaitteistojen koko ei suuresti kasva, vaikka SF6 korvataan haitattomilla ja ympäristöystävällisillä ratkaisuilla.

Schneider Electricin tarjouspäällikkö Igor Iskakov puhui messulavalla uusista ratkaisuista sähkönjakelun reaaliaikaisessa valvonnassa. Digitaalinen kaksonen tulee valvomoihin. Ratkaisu parantaa ja nopeuttaa esimerkiksi ennakointia ja etävikadiagnostiikkaa.

”Suora datayhteys järjestelmän tilaan mahdollistaa huollon optimaalisen suunnittelun sekä vähentää sähkönjakeluun liittyviä häiriöitä”, hän sanoi.

”Sähkönjakelun ratkaisut mahdollistavat laitteiston liitettävyyden taustaohjelmistoihin, jolloin järjestelmän tilaan ja kuntoon saadaan reaaliaikainen näkymä ja datansiirto.”

Uutta teknologiaa tasavirtaympäristöihin

Iskakov esitteli näyttelyosastolla odotettuja DC-suojareleuutuuksia. Mies pääsi elementtiinsä esitellessään tasavirtajännitteelle kehitettyjä katkaisureleitä.

Tasavirta eli DC on asennusympäristöissä vielä kohtalaisen uusi tulokas ja sen erikoisuus sähkönsiirrossa on nollakohdan puuttuminen, virransyötön yksisuuntaisuus.

Tasavirran katkeamaton valokaari oli maailman ensimmäisen hehkulampun tekniikka ja samalla tappavan vaarallinen valaistusratkaisu. Näin kehitys johti vaihtovirran keksimiseen.

Nyt vaihtovirta on tullut takaisin voimalatyömaille aiheuttaen vakavia potentiaalisia työturvallisuusongelmia ja ns. läheltä piti -tilanteita.

”Maallikot voivat käyttää ja kantaa vastuuta suuritehoisista DC-järjestelmistä”, hän lisäsi.

Iskakov esitteli Schneider Electricillä kehitettyjä automatisoituja tasavirran valokaarisuojaajia.

”Valokaari katkeaa millisekunneissa ja näin katko voi pelastaa ihmishenkiä”, hän havainnollisti.

Tekoälyä maanalaiseen infraan

Paikkatietorintamalla tapahtuu. Espoolainen Groundhawk oy mallinsi ojien sentin tarkkaa 3D-skannausta ja tekoälyn hyödyntämistä. Yrityksen valmistama Groundhawk-sijaintimittausratkaisu soveltuu sähköverkon maarakennusprojekteissa nykyisen käytössä olevan sijaintimittaustavan korvaajaksi.

”Tämän ratkaisun avulla saadaan vähennettyä merkittävästi mahdollisia työn jälkeisiä selvityksiä muun muassa mekaanisten suojausten sijainnista ja syvyydestä”, yhtiön perustajajäsen Christoffer Winquist sanoi.

Groundhawk tarjoaa senttitarkan ratkaisun kaapeli- ja putki-infran 3D-kartoittamiseen. Tekoäly tekee laatuverifiointia datasta. Kolmen tai neljän eri eri satelliittikonstallaation paikannusdatasta koneäly laskee tarkan 3D-mallisen kaapeliojan.

FAKTA: F-kaasuasetus

EU:n vuonna 2024 voimaan astuneessa F-kaasuasetuksessa on kaksiosainen siirtymä pois SF6-kaasusta:

  • Keskijännitteellä ≤24 kV raja vuodesta 2026 alkaen.
  • Suurjännitteellä ≤145 kV raja vuodesta 2028 alkaen.
  • Unioni ilmastoneutraali maanosa vuoteen 2050 mennessä.
  • F-asetukseen ei ole säädetty sanktioita.

Reijo Holopainen, teksti

Sähköturvallisuuspäiväkiertue 2025