Runkoverkko on myös olennainen osa maan huoltovarmuutta: se yhdistää kunnat toisiinsa ja kuljettaa tietoliikennettä Suomen ja muiden maiden välillä.
Suomen päästä päähän ulottuva runkoverkko koostuu runkokuitukaapeleista, ja se yhdistää kunnat toisiinsa. Runkoverkko on tärkeä maan huoltovarmuuden kannalta, ja sen kautta tietoliikenne kulkee Suomesta maailmalle sekä muista maista Suomeen. Samalla runkoverkko toimii pohjana entistä kattavampien ja kyvykkäämpien mobiili- ja valokuituverkkojen rakentamiselle, joiden kautta kuluttajat ja yritykset nettiyhteyttä käyttävät.
Maailman ensimmäinen 800 gigan koherentti runkoverkkoyhteys otettiin marraskuussa käyttöön Elisa oyj:n verkossa. Helsingissä sijaitseva yhteys hyödyntää Juniper Networksin PTX-sarjan reitittimiä ja JCO800-sarjan koherenttia optiikkaa. Koherentin optiikan avulla runkoyhteyden tiedonsiirtonopeutta voidaan nostaa merkittävästi: yksittäinen kuitupari voi kuljettaa dataa jopa 800 gigan sekuntinopeudella, mikä on tuplasti enemmän kuin aiemmin.
Marraskuun alussa Elisa tiedotti kasvattavansa valokuituverkkonsa nopeuksia tulevina vuosina kohti 100 gigabittiä. Jotta näin nopeita yhteyksiä voidaan tulevaisuudessa toimittaa asiakkaille asti, taustalla toimivaa runkoverkkoa pitää myös vahvistaa.
”Vahvan runkoverkon avulla Elisa pystyy vastaamaan asiakkaiden kasvaviin tarpeisiin nyt ja tulevaisuudessa: voimme kasvattaa valokuituverkon nopeuksia ja laajentaa mobiiliverkkoa uusille alueille. Satojen gigojen runkoyhteyksiä on aiemminkin tarvittu paikallisesti datakeskusten tarpeisiin. Tekoälyn ja pilveistymisen edetessä datan pitää liikkua entistä enemmän myös datakeskusten välillä, ja se vaatii runkoverkon jatkuvaa kehittämistä”, Elisan teknologiajohtaja Kalle Lehtinen kuvailee.