Latureissa, muuntajissa ja ledivaloissa on eniten sähköturvallisuuspuutteita

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes määräsi viime vuonna yrityksiä poistamaan markkinoilta 69 vaarallista sähkölaitetta.

Eniten turvallisuuspuutteita oli latureissa, muuntajissa ja erilaisissa ledivalaisimissa. Nämä samat tuoteryhmät toistuvat vuodesta toiseen vaarallisimpien tuotteiden listalla, mikä osoittaa sen, että niiden valmistajat ja maahantuojat eivät aina varmista riittävän huolellisesti laitteiden turvallisuutta. Vaarallisia sähkölaitteita löytyi myös testattujen keittolevyjen ja yleismittarien joukosta. Useimmissa markkinoilta poistetuissa tuotteissa oli joko sähköiskun tai palon vaara.

Tukes teki vuonna 2023 noin 1 530 markkinavalvontakäyntiä kivijalkamyymälöihin ja verkkokauppoihin. Yhteensä 336 sähkölaitetta lähetettiin testattavaksi testauslaboratorioihin. Testausten perusteella 69 laitetta velvoitettiin poistettavaksi markkinoilta, ja näistä vakavimmin puutteelliset 28 laitetta tuli poistaa myös kuluttajien käytöstä. Lisäksi myyntikieltoja annettiin 24 tuotteelle, eli niitä ei enää saanut tuoda markkinoille.

– Valvonnan kohdentaminen riskiperusteisesti on ollut tehokasta. Viime vuonna testatuista sähkölaitteista noin 28 prosenttia osoittautui siinä määrin vaarallisiksi tai puutteelliseksi, että niiden myyntiä jouduttiin rajoittamaan. Lievemmin puutteellisista tuotteista annetaan vastuuyrityksille huomautuksia, joissa yrityksiä pyydetään korjaamaan testeissä löydetyt puutteet viimeistään seuraavissa tuotantoerissä, Tukesin johtava asiantuntija Seppo Niemi kertoo.

Tukesiin tulee myös kuluttajilta ilmoituksia vaaralliseksi epäillyistä tuotteista. Ilmoituksen voi tehdä Tukesin verkkosivulla olevalla lomakkeella.

Tiedot markkinoilta poistetuista sähkölaitteista löytyvät Tukesin Vaarallisettuotteet.fi-sivustolta.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!