Kuusi kymmenestä suomalaisesta on valmis vaihtamaan sähköautoon

Suomalaiset ovat valmiita siirtymään sähköautoilijoiksi: kuluttajatutkimuksen mukaan 29 prosenttia suomalaisista on jo päättänyt vaihtaa ladattavaan ajoneuvoon ja 31 prosenttia vielä harkitsee.

Sähköautoilu on vahvasti vakiintumassa osaksi suomalaisten arkea: 54 prosenttia uusista autoista oli ladattavia vuonna 2023, ja erityisesti työsuhdeautoissa täyssähköautojen osuus kasvaa nopeasti. Se avaa kuluttajille mahdollisuuden hankkia käytettyjä ladattavia ajoneuvoja, erityisesti kun samalla markkinoille on tullut entistä edullisempia täyssähköautomalleja.

Suomalaisten autoilijoiden edunvalvoja Autoliitto ry ja Liikennevirta oy tutkivat osana Autoliiton vuotuista barometriä suomalaisten aikeita siirtyä sähköautoilijoiksi ja latauspalveluiden roolia tässä muutoksessa. Tammikuussa 2024 tehtyyn kuluttajabarometriin vastasi tuhat suomalaista autoilijaa.

Barometrin mukaan 29 prosenttia vastaajista on jo päättänyt vaihtaa ladattavaan ajoneuvoon, kun taas 31 prosenttia harkitsee vielä siirtymistä ja tuo esiin edullisten autojen sekä riittävien latausmahdollisuuksien tarpeen. Vastaajista 64 prosenttia ilmoitti edullisemmat käyttökustannukset syyksi vaihtaa käyttövoimaa, kun taas 41 prosenttia mainitsi ympäristösyyt – naisista lähes puolet eli 49 prosenttia.

– Yhä useampi suomalainen harkitsee siirtymistä ladattavan auton käyttäjäksi, jolloin tiedon ja palveluiden kysyntä kasvaa. Erityisesti nopean ja vaivattoman julkisen lataamisen tarve korostuu. Työskentelemme aktiivisesti poistaaksemme näihin liittyviä esteitä ja rakennamme valtakunnallista pikalatausasemien verkostoa, joka on avoin kaikille, mutta edullisempi Autoliiton jäsenille, Autoliiton latausyhtiö AL-lataus oy:n toimitusjohtaja Niila Rajala sanoo.

– Suurin kysyntä kohdistuu nyt nopeaan julkiseen lataamiseen. Meidän oman valtakunnallisen datamme mukaan ladatun energian määrä per latauskerta on kasvanut 85 prosenttia kuluneen neljän vuoden aikana. Ladatun energian määrä latauspistettä kohti on jopa nelinkertaistunut. Se kertoo esimerkiksi suurempiakkuisten täyssähköautojen kasvaneesta osuudesta, Liikennevirran toimitusjohtaja Jussi Palola kertoo.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!