
Akkupuiston toimittavan Cactos oy:n toimitusjohtaja muistuttaa, että laitteiden akunhallinta- ja ohjausjärjestelmissä tulisi ottaa huomioon samat riskit kuin kaikessa muussakin kriittisessä infrastruktuurissa.
Tampereentien varrella Kuhmoisiin on nousemassa Suomen ensimmäinen kokonaan kotimaista tekoa oleva akkupuisto. Akkupuiston kehityksestä, laitteista, ohjelmistoista, huollosta, operoinnista ja kaupankäynnistä vastaa energian varastointiin keskittynyt suomalaisyritys Cactos oy.
Yhtiön toimitusjohtaja Oskari Jaakkolan mukaan ensimmäiset akut saadaan asennettua jo jouluksi. Tämänhetkisen arvion mukaan akkupuisto saadaan kaupalliseen käyttöön tammikuun lopussa.
Geopoliittisesti epävakaa maailmantilanne on herättänyt suomalaiset arvioimaan entistä valppaammin kriittisen infrastruktuurin kriisinkestävyyttä ja huoltovarmuutta. Jaakkolan mukaan akkupuistotkaan eivät ole riskeille immuuneja. Turvallisuuden kannalta kriittisimmät vaaranpaikat löytyvät laitteiden akunhallinta- ja etäohjausjärjestelmistä.
”Olemme alusta lähtien panostaneet kotimaisuuteen muun muassa siksi, että tässä maailman ajassa tuntuisi kyseenalaiselta käyttää muuta kuin suomalaista teknologiaa kriittisen infrastruktuurin etäohjaus- tai akunhallintajärjestelmissä”, Jaakkola sanoo.
Akkuteknologiasta on lyhyessä ajassa tullut keskeinen vihreän siirtymän mahdollistaja. Uusiutuvan energian tuotanto on useimmiten sääriippuvaista ja yhteiskunnan sähköistyminen kasvattaa sähköverkon huipputehoja. Akkupuistoja tarvitaan sähköverkon kysynnän ja tarjonnan tasapainottamiseen. Suomessa on tällä hetkellä noin kymmenkunta akkupuistoa.
Kuhmoisiin nouseva viiden megawatin ja 10 megawattitunnin akkupuisto laajentaa teollisuus- ja kiinteistökäyttöön akkujärjestelmiä toimittaneen Cactoksen tarjontaa nyt myös sähköverkkomittakaavaan.