Ilma elintarvikkeena

Ilkka Salo.
Ilkka Salo.

Kolumni, Talteka ry:n toimitusjohtaja Ilkka Salo

Ilmastointialan eurooppalainen kattojärjestö Eurovent on käynnistänyt Air as food -viestintäkampanjan. Idea on osuva. Terveelliseen elämään tarvitaan monipuolisen ruoan ja liikunnan lisäksi puhdasta ilmaa.

Keuhkoihin pääsevien pienhiukkasten tiedetään olevan usean sairauden takana. Sisäilman liian korkea hiilidioksidipitoisuus väsyttää ja laskee työ- sekä oppimistehoa. Haihtuvilla yhdisteillä on omat haittavaikutuksensa ja niin edelleen. Myös yleistyvät korkeat sisälämpötilat kesäisin ovat terveysriski.

Erikoistilojen ilmastoinnin ammattilaiset ovat jo pitkään tunteneet virusten ja bakteerien ilmavälitteisyyden riskit. Laajaan tietoisuuteen se on tullut tuskaisen hitaasti Covid19-pandemian jyllätessä. Jos nyt jotain myönteistä tästä pandemiasta yrittää löytää, niin se on tutkimuksen ja sen myötä tiedon lisääntyminen tartuntamekanismeista ja suojauskeinoista.

Puhdas ilma kuuluu terveelliseen ruokavalioon.

Ja tulokset soveltuvat kaikkiin ilmavälitteisiin infektioihin, ei pelkästään koronaviruksen aiheuttamaan. On esimerkiksi selvinnyt, että yksi riskialttiimmista tapahtumista koronaviruksen tarttumiseen ovat kuorolaulutilaisuudet. Ihan järkeenkäypää, kun ymmärtää virusten lähteeksi ihmisten hengitystiet ja tartunnan ilmavälitteisyyden.

Yksi tärkeä ja tuore tutkimustulos on suomalaisen E3-hankkeen tekemä. Siinä on kuuden kuukauden seurantajakson aikana pystytty osoittamaan, että päiväkotien ilmahygieniaa parantamalla alennetaan kaikkia lasten infektiotauteja noin 30 prosenttia. Tällä on valtava merkitys, paitsi lasten hyvinvointiin, myös yhteiskunnan tasolla. Pienen lapsen sairastellessa on usein vanhemman jäätävä kotiin ja riski omalle sairastumiselle on suuri.

Olisi mukava nähdä laskelma säästyneiden sairauspoissaolojen taloudellisista vaikutuksista yrityksille ja yhteiskunnalle, jos kolmasosa päiväkotilasten tauteiluista vältettäisiin. Tekniset ratkaisut meillä jo on olemassa.

Mutta puhdas, sopivan lämpöinen ja raikas ilma on paljon muutakin kuin vain sairastumisen ehkäisyä. Mukavassa sisäympäristössä opiskelemme, työskentelemme ja nukumme paremmin. Viihdymme.

Vuorokauden aikana syömme non kaksi kiloa kiinteää ruokaa, juomme nesteitä noin kaksi litraa ja hengitämme sisäämme noin 11 000 litraa ilmaa.

Ruoan ja juoman laadulla on suuri merkitys terveelliseen elämään. Ja niin on ilmallakin. Puhdas ilma kuuluu terveelliseen ruokavalioon.

Ilkka Salo

Kirjoittaja on Talteka ry:n toimitusjohtaja.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!