If testasi: Akkupalo on vaikea sammuttaa

Kodin laitteiden latauksesta syttyneet tulipalot ovat yleistyneet merkittävästi. Ilmiöstä huolestunut If tutki paloja polttotesteissä.

Vakuutusyhtiö If on huolestunut kodin laitteiden latauksesta alkunsa saaneiden tuhoisien tulipalojen yleistymisestä. Kaikkiaan jo noin 60 prosenttia kaikista kodin tulipaloista aiheutuu sähkölaitteista, ja näistä joka kolmas liittyy kännyköihin, tabletteihin, läppäreihin tai muihin ladattaviin laitteisiin, paljastavat Ifin vahinkotilastot.

If testasi toukokuussa polttotesteissä kännyköiden ja kannettavien tietokoneiden syttymistä, palon leviämistä ja alkusammutusta. Alkavankin akkupalon sammutus on kotona hyvin hankalaa.

Kodin laitteet kannattaa ladata kovalla, palamattomalla alustalla. Laitteet on turvallisinta ladata valvotusti ja irrottaa laite laturista heti, kun lataus on valmis.

– Tyypillinen hälytysmerkki on, että laite kuumenee tavallista enemmän latauksen aikana. Jo silloin sen käyttö pitää lopettaa. Jos laite alkaa suoranaisesti savuta, tarvitaan ripeitä toimia. Litiumioniakun palossa poikkeuksellista on sen korkea lämpötila, paloa nopeasti levittävät palavat heitteet ja myrkyllinen savukaasu. Esimerkiksi sammutuspeite paloi puhki sammuttaessa, Ifin kotivakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen kertoo yrityksen tiedotteessa.

Ifin video

If testasi kannettavasta tietokoneesta alkunsa saaneen tulipalon sammutusta polttotesteissä toukokuussa.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!