Eurooppa tähtää 6G-hankkeillaan kestävän kehityksen ja kilpailukyvyn edistämiseen

Eurooppa investoi voimakkaasti tietoliikenteen tulevaisuuden kehittämiseen. Tammikuussa käynnistyy neljä suurta 6G-hanketta, joissa Suomesta on mukana Oulun yliopisto.

Äly on valttia valaistuksessa audioartikkeli

Hankkeiden kokonaisbudjetti on 39,6 miljoonaa euroa. Niillä pyritään vastaamaan kriittisiin haasteisiin kestävyyden, resilienssin, yhteistyön ja ihmiskeskeisen innovoinnin alueilla.

Sustain-6G keskittyy energiatehokkaiden verkkojen suunnitteluun ympäristövaikutusten vähentämiseksi ja kehittyneempien tapojen kehittämiseen jätteen määrän vähentämiseksi – nämä ovat vain muutamia esimerkkejä hankkeen laajemmasta sitoumuksesta vastata keskeisiin kestävän kehityksen haasteisiin. Samalla tavoitteena on edistää 6G-teknologioiden tasapuolista saavutettavuutta ja varmistaa, että yhteyksien hyödyt jakautuvat kattavasti kaikille yhteiskunnan jäsenille. Hankkeessa tutkitaan myös, miten 6G voi aktiivisesti tukea maailmanlaajuisia pyrkimyksiä vähentää hiilidioksidipäästöjä ja mahdollistaa kestävät digitaaliset ratkaisut.

6G Versus on uraauurtava hanke, jonka tarkoituksena on yhdistää teknologinen innovaatio ja strateginen kokeilu, jotta päästään konkreettisiin kestävän kehityksen tuloksiin. Hankkeessa hyödynnetään kehittyneitä 6G-tutkimusalustoja eri puolilla Eurooppaa, ja siinä toteutetaan laajamittaisia kokeiluja ja pilottihankkeita, joissa tutkitaan kestäviä ratkaisuja viidellä ympäristötehokkaalla vertikaalisella toimialalla.

Ambient-6G-hankkeessa vastataan kestävän IOT-ratkaisujen kiireelliseen tarpeeseen ajassa, jolloin miljardit toisiinsa kytketyt laitteet muuttavat arkielämää. Perinteiset akkukäyttöiset laitteet luovat ympäristöhaasteita ja aiheuttavat korkeita ylläpitokustannuksia. Sen ratkaisemiseksi hankkeessa on tarkoitus kehittää älykkäitä, energiasta riippumattomia laitteita ja niitä tukevaa 6G-verkkoinfrastruktuuria.

Hankkeessa keskitytään erittäin pienitehoisten 6G-verkkojen laitteisto- ja ohjelmistoratkaisujen suunnitteluun, prototyyppien luomiseen ja validointiin. Innovaatioihin kuuluvat energian talteenotto, langaton virransiirto, älykäs resurssienhallinta ja laitekohtainen koneoppiminen. Hankkeen tavoitteena on vähentää jätettä ja parantaa merkittävästi energiatehokkuutta mahdollistamalla laitteiden toiminta ilman perinteisiä akkuja.

SNS-CO OP (smart networks and services cooperation) keskittyy yhteistyöhön Euroopassa ja maailmanlaajuisesti. Tavoitteena on vahvistaa Euroopan asemaa maailmanlaajuisessa 6G-maailmassa edistämällä tutkimuslaitosten, teollisuuden ja poliittisten päättäjien välisiä kumppanuuksia.

Hankkeessa korostetaan tiedon jakamista ja koordinoituja toimia 6G:n kansainvälisten standardien laatimiseksi. Hankkeessa pyritään varmistamaan, että eurooppalainen innovointi ei siiloudu, vaan myötävaikuttaa maailmanlaajuisten normien muokkaamiseen. SNS-CO OP haluaa pitää Euroopan 6G-kehityksen eturintamassa yhtenäistämällä tutkimusohjelmia ja yhdistämällä resursseja.

Sähköturvallisuuspäiväkiertue 2025