Ennuste: Näin paljon sähkö maksaa keväällä ja kesällä

Vertaa-kilpailuttajat.fi:n sähkömarkkinakatsaus huhtikuu 2024
Pörssisähkön keskihinnan toteuma 2023 ja ennuste 2024 sekä niiden välinen erotus per kuukausi Suomessa, senttiä/kWh (sis. alv 24 %). Kuva: Vertaa-kilpailuttajat.fi:n sähkömarkkinakatsaus huhtikuu 2024.

Pörssisähkön ennustetaan maksavan huhtikuusta elokuuhun 2024 keskimäärin noin 1 senttiä/kWh vähemmän kuin samana ajanjaksona 2023.

Sähkövertailusivusto Vertaa-kilpailuttajat.fi:n ennusteen mukaan pörssisähkön keskihinta olisi huhtikuussa 1,3 senttiä/kWh halvempaa kuin huhtikuussa 2023 huolimatta mahdollisista lakoista keväällä 2024.

Usein teollisuuden lakot vähentävät tehtaiden tuotantoa ja täten pienentävät sähkön kokonaiskysyntää Suomessa.

Ainakin syyskuun loppuun asti pörssisähkö on monelle edullinen vaihtoehto. Syksyllä hintojen ennustetaan nousevan kesästä.

Sähkölaskuun vaikuttaa toteutuneen pörssisähkön kuukauden keskihinnan lisäksi myös sähkönkulutuksen jakautuminen edullisten ja kalliiden tuntien välillä kuukauden sisällä sekä energiasta maksettava marginaali ja kuukausittainen perusmaksu.

Sähköyhtiöt suojaavat määräaikaiset sähkösopimukset ostamalla futuureita Nasdaq OMX -markkinalta. Futuurien hinnat antavat yhden parhaista arvioista tulevasta sähkön hintakehityksestä. Ne suojaavat myyjiä ja ostajia sähkön hinnan vaihteluilta, mutta toteutunut hinta voi kuitenkin olla kalliimpi tai halvempi kuin futuurien ennustama hinta.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!