Energiayhteisömallilla toteutettava aurinkopuisto Liminkaan

Limingan Ruotsinojalle tulevan aurinkopuiston 13 hehtaarin peltoalue.
Limingan Ruotsinojalle tulevan aurinkopuiston 13 hehtaarin peltoalue.

Oulun seudun sähkö rakennuttaa Liminkaan Ruotsinojalle paneeliteholtaan 9,5 MWp kokoisen aurinkopuiston, joka on Suomen ensimmäinen kaukolämpöverkkoon kytkettävä aurinkopuisto.

Aurinkopuiston rakentaa Oomi Solar oy ja sen on tarkoitus valmistua vuoden 2024 aikana. Se on samalla ensimmäinen rakennusvaiheeseen edennyt hanke Oulun seudun sähkön ja Oomi Solarin 100 MW yhteistyösopimuksen kokonaisuudessa. Määrä vastaa noin 20 prosenttia sähköyhtiön toimialueella vuosittain käytettävästä sähköenergiasta.

Oulun seudun sähkön ensimmäisen aurinkosähköpuiston tavoitteena on muuttaa kaukolämmön tuotantoa hiilineutraaliksi. Noin 13 hehtaarin alueelle tulevan aurinkopuiston tuotanto vastaa keskimäärin noin 500 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

Aurinkopuisto on Suomen ensimmäinen tämän mittakaavan aurinkopuisto, joka kytketään suoraan kaukolämmön tuottamiseen energiayhteisömallilla.

– Vastaavia ratkaisumalleja miettivät nyt muutkin, sillä Suomessa on paljon vastaavan kokoisia kaukolämpöverkkoja. Ruotsinojan aurinkopuisto on innovatiivinen ja monistettavissa olevan ratkaisu ja on sen vuoksi saanut myös Euroopan unionin Next generation EU -rahoitusta, Oulun seudun sähkön toimitusjohtaja Risto Kantola kertoo.

Ruotsinoja on peltoaluetta, joka on lähellä sekä sähköasemaa että lämpölaitosta, joihin aurinkopuisto tullaan liittämään.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!