Energiateollisuus ry kritisoi esitystä alueidenkäyttölaiksi

Alueidenkäyttölakiesitys, joka tuli lausuntokierrokselle perjantaina, asettaa järjestön mukaan keinotekoisia rajoituksia uusiutuvan energian sijoittamiselle.

Sähkömaailman audioartikkelit

Tuulivoiman osalta esitetään, että minimietäisyys asutuksesta olisi kahdeksan kertaa voimalan kokonaiskorkeus, mikä johtaisi 2 000–3 000 metrin etäisyyteen lähimmästä asutuksesta. Se aiheuttaisi Energiateollisuuden mukaan radikaalin vähenemän potentiaalisten tuulivoima-alueiden laajuuteen ja estäisi suurella todennäköisyydellä maatuulivoimarakentamisen etenemisen ennusteiden edellyttämän lisäystarpeen mukaisesti.

Ympäristöministeriön konsulttiyhtiö FCG:n raportin mukaan puhtaan teollisuuden vaatima sähkön lisäystarve ei vaarannu, mikäli etäisyydeksi asetetaan 800–1 000 metriä. Sen sijaan jo esimerkiksi 1 500 metrin raja vaarantaisi nämä tavoitteet. 2 000–3 000 metrin etäisyys olisi merkittävä heikennys rakennusmahdollisuuksiin. Hallitusohjelmassa tavoitteeksi on asetettu sähkön tuotannon kaksinkertaistaminen, ja sen mahdollistamiseksi esitetään luvituksen sujuvoittamista. Nyt julkistettu esitys vaikeuttaisi Energiateollisuuden mielestä toteutuessaan merkittävästi puhtaan sähköntuotannon rakentamista.

Energiateollisuus ry:n tuotannosta vastaava johtaja Jari Kostama toteaa, että ylimääräinen sääntely, joka vaarantaa puhtaan energian rakentamisen, on uhka Suomen ilmastotavoitteelle, kilpailukyvylle ja houkuttelevuudelle saada uusia investointeja yhteiskunnan hyödyksi.

Nykyinen lupaprosessi on jo kattava

Tuulivoimahankkeiden vaikutukset selvitetään kattavasti nykyisessä lupaprosessissa, etenkin yleiskaavoituksessa ja ympäristövaikutusten arvioinnissa (YVA). Lisäksi nyt voimassa olevalla asetuksella säädetään sallittu melutaso. Meluohjearvot on Suomessa asetettu tieteellisen tiedon nojalla huomioiden sekä terveys- että viihtyisyysseikat, ja ne ovat tiukempia kuin muulle ihmistoiminnalle asetetut rajat.

Mikäli etäisyysvaatimus ei julkistetun esityksen mukaan täyty, tuulivoimaloiden sijoittelun tulisi Energiateollisuuden mielestä perustua tarkasti maakuntakaavoitukseen tai asuinrakennusten ja -rakennuspaikkojen omistajien suostumukseen.

Aurinkovoiman rakentaminen halutaan vahvistaa yleiskaavassa, jos voimalan koko on yli kymmenen hehtaaria, mikä vastaa teholtaan noin kymmenen megawatin aurinkovoimalaa. Toteutuessaan esitys hidastaisi järjestön mukaan merkittävästi uusiutuvan energian rakentamista ja leikkaisi tulevan talouskasvun ja puhtaan sähkön varaan investoivien teollisuushankkeiden mahdollisuuksia.

Energiateollisuus varoittaa, että moni hanke on vaarassa peruuntua kokonaan ja siksi on tärkeää korjata asia jatkovalmistelussa. Yksityiskohtaisten etäisyyssääntöjen säätäminen alueidenkäyttölaissa on hyvin poikkeuksellista, ja tuulivoima ja aurinkovoima olisivat ainoita toimintoja, joiden kaavoitusvaatimukset kiristyisivät.