Ydinenergian osuus maailman energiantuotannosta laski

Vuonna 2022 ydinvoimalla tuotettiin noin 10 prosenttia maailman sähköstä. Ydinvoiman suosio kasvaa yhä Aasiassa, mutta vähenee Euroopassa.

SM Extra audioartikkelit

Suomessa ydinvoiman osuus sähköntuotannosta vuonna 2022 oli noin 35 prosenttia. Kuva Olkiluodon kolmosreaktorin turbiinihallista. Kuva Mikko Arvinen.

World Nuclear Associationin mukaan vuonna 2022 ydinvoimalla tuotettiin maailmanlaajuisesti yhteensä 2 545 terawattituntia sähköä, mikä on 4,2 % vähemmän kuin vuonna 2021. Tuotannon lasku johtui Ranskan ydinvoimaloiden pitkistä seisokeista, Saksan reaktorien sulkemisesta ja Ukrainan Zaporižžjan voimalan pysäyttämisestä. Aasiassa tuotanto kasvoi kuitenkin 5 %. Ydinvoiman tuotanto Aasiassa on yli kaksinkertaistunut viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Maailman ydinenergiayhdistyksen pääjohtaja Sama Bilbao y Leónin mukaan ydinvoiman osuus maailman vähähiilisesti tuotetusta sähköstä on tälle hetkellä noin neljännes.

– Ydinenergian tuotannon kasvu Aasiassa on vahvaa, mutta muualla se ei kasva tarpeeksi nopeasti, jotta voisimme vastata energiansaannin varmistamiseen, ilmastonmuutoksen torjuntaan ja puhtaan energian tarjoamiseen liittyviin haasteisiin, León sanoo.

World Nuclear Performance 2023 -raportti on luettavissa World Nuclear Associationin verkkosivuilla.

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!