Uusi asetus käytettyjen akkujen kierrätykselle

Asetus edellyttää, että kaikkien EU-alueella myytävien sähkölaitteiden irtoakkujen tulee olla helposti vaihdettavissa vuoteen 2027 mennessä.

SM Extra audioartikkelit

Euroopan parlamentin kesäkuussa hyväksymä akkuasetus korvaa EU:n aiemman paristo- ja akkudirektiivin. Kuluttajien kannalta asetuksessa olennaisinta on, että kaikkien EU-alueella myytävien sähkölaitteiden irtoakkujen tulee olla helposti vaihdettavissa vuoteen 2027 mennessä. Näin esimerkiksi kännykän akun kuluminen loppuun ei edellytä enää jatkossa kallista remonttia tai uuden laitteen hankintaa.

Käytettyjen akkujen keräys- ja kierrätystavoitteet tiukkenevat asteittain. Asetuksessa määrätään myös pakollisia kierrätysmateriaalien vähimmäisosuuksia suurten akkujen valmistajille.

Asetusta sovelletaan kaikkiin akkuihin taskulampun pattereista sähköajoneuvojen akkuihin ja teollisuusakkuihin. Asetuksen tavoitteena on tehostaa akkualan kiertotaloutta. Euroopan komissio arvioi, että akkujen kysyntä saattaa jopa yli kymmenkertaistua nykyisestä vuoteen 2030 mennessä esimerkiksi liikenteen sähköistymisen myötä.

EU:n tiedote; Neuvostolta uusi asetus akuista ja käytetyistä akuista