Tukes tutkii Lieksan poikkeukselliset sähköpalot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on nimittänyt onnettomuustutkintaryhmän selvittämään Lieksan joulukuista tapahtumaketjua, missä sähköverkon poikkeuksellinen vika sytytti tulipalon kolmessa rakennuksessa.

SM Extra audioartikkelit

Tukes on tehnyt esiselvityksen Lieksassa 18.–19.12.2021 välisenä yönä tapahtuneesta vakavasta vahingosta sähkönjakeluverkossa. Esiselvityksen perusteella Tukes on päättänyt aloittaa onnettomuustutkinnan.

Tapahtumasarja sai alkunsa, kun tykkylumen paino taivutti ja katkaisi 20 kV:n keskijänniteilmajohdon. Katkennut johto jäi kiinni alempana olleeseen 400 voltin pienjänniteilmajohtoon. Keskijänniteverkon vikasuojaus ei toiminut suunnitellusti ja jakeluverkon keskijännite pääsi siirtymään kuluttajien sähköliittymiin. Jännite aiheutti kolme tulipaloa lähellä sijainneissa asuin- ja saunarakennuksissa.

Tukesin tutkintaryhmä selvittää tapahtuman kulkua ja siihen johtaneita tekijöitä yhdessä jakeluverkon haltijan ja muiden viranomaisten kanssa. Tukesin onnettomuustutkinnan tavoitteena on löytää keinoja vastaavien onnettomuuksien ehkäisemiseksi. Onnettomuustutkinta valmistuu toukokuun 2022 lopussa.

Tukesin tiedote

Verkkokursseja voi suorittaa koska tahansa!